уторак, 4. октобар 2016.

Bela čorba sa paškanatom,krompirom i lisnatim keljom

Tokom ovog meseca sam domaćica blogerske igrice " Ajme, koliko nas je " i namirnica koju sam izabrala je, paškanat / paštrnjak, koji ja mnogo volim...tokom ovog meseca videćete malo više recepata sa ovom namirnicom....Igricu započinjem sa vrlo laganom čorbicom, koja nam je baš dobro došla u ove jesenje dane.


Sastojci:
30 ml maslinovog ulja
2 male sitno iseckane ljutike ili glavica crnog luka
3 čena pasiranog belog luka
1 velika sitno iseckana šargarepa
1 veliki koren ili dva manja sitno iseckana paškanata
pola svežnja lisnatog kelja
po ukusu so, biber i suvi začin
250 g dimljene kobasice po ukusu ( ko ne jede meso, može i bez )
5 - 6 manjih krompira, isečenih na kockice
100 ml mleka
2 pune kašike gustog jogurta
1 žumance
pileći,povrtni temeljac ili voda

Priprema:
U veću šerpu sipati ulje, dodati sitno iseckanu ljutilu ili luk, sitno iseckan paškanat, sitno iseckanu šargarepu i pasirani beli luk i pržiti dok povrće ne počne da mekša,oko 5 do 7 minuta, ako koristite dimljenu kobasicu, dodati je kad je povrće omekšalo, naliti sa povrtnom ili pilećom supom, ako je nemate, može i čista voda, pobiberiti, posoliti i dodati suvi začin i pustiti da provri.

Kad je provrelo, dodati krompir, koji ste očistili i isekli na male kockice i na kraju dodati očišćen lisnati kelj, koji ste isekli na manje komade i kuvati samo dok se krompir ne skuva.
Isključiti i ostaviti da se kratko prohladi.

U manju zdelicu umutiti žumanac, dodati gusti jogurt i mleko, sjediniti sve zajedno.
Uzeti punu kutlaču vruće čorbe i vrlo polako sipati u zdelicu a drugom rukom mutiti sa žicom...ovo radimo da nam se žumance ne zgruša.
Sipati sve to nazad i čorbu i promešati.
Probati da li je što potrebno od začina.

Po želji, kad poslužite čorbu, možete da dodate i kašiku gustog jogurta u tanjir.

Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар