субота, 29. октобар 2016.

Gibanica sa plavim patlidžanom

Plavi patlidžan mi je omiljena namirnica i hvala bogu da ga kod nas ima preko cele godine tako da ga mogu koristiti kad god to poželim, a koristim ga jako često, nekad i po dva tri puta u nedelji, pa onda malo prestanem, pa opet...skoro sam pravila pitice u obliku rolnica, na osnovu mog recepta od pite sa patlidžanom a onda videh ideju za rolnice kod Lane...
Ovog puta sam rešila da tu pitu dovedem malo do savršenstva ( ako uopšte tako mogu da kažem ) i reših da je napravim u obliku gibanice...ispala je fenomenalna i od sada ću je praviti samo na taj način. Ako vi možete da nabavite plavi patlidžan, probajte i na ovaj način....


Sastojci:
500 do 750 g ( 1 veliki ili 2 manja ) plavog patlidžana
2 manja struka praziluka
2 čena belog luka
1 do 2 pune kašike peršuna
po ukusu so, biber, suvi italijanski začin, ulje
Sastojci za premazivanje:
1 jaje
250 ml gustog jogurta
75 ml ulja
75 ml kisele vode
pola kesice praška za pecivo
1 kašika brašna
i još:
500 g kora za gibanicu

Priprema:
Plavi patliđžan oprati,osušiti i iseći na male kockice,2x2cm.
Preliti sa vrlo malo ulja, posoliti, pobiberiti i posuti sa suvim italijanskim začinom i sve dobro izmešati.
Pleh za pečenje prekriti pek papirom i isipati pripremljen plavi patlidžan i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 15 minuta, promešati i peći još 10 minuta ili dok vam patlidžan ne omekša i porumeni, ali nemojte ga prepeći.

Dok se patlidžan peče, na vrlo malo ulja ispržiti sitnije sečen praziluk, koji ste prethodno očistili i dobro oprali pod mlazom hladne vode.
Kad omekša, dodati pasirani beli luk i propržiti samo da beli luk zamiriše i posoliti i pobiberiti, ali ne previše.
Kad je patlidžan pečen, sjediniti sve zajedno,praziluk i plavi patlidžan, dodati sitno iseckan peršun,promešati i probati da li je potrebno dodati soli ili bibera.

U zdelu umutiti sve zajedno za premaz.
Pekač, veličine 33cm X 22cm ili sličnih veličina, blago premazati sa uljem.Kore podeliti na 3 jednaka dela.U mom pakovanju je 12 kora. Uzeti dve kore i staviti u pekač, da vam prekrije dno a ivice da vam vise van pekača.
Premazati, ili politi sa kašikom svuda po korama, sa prelivom....nemojte preterivati, jer trebate da imate dovoljno za svih 12 kora.
Preko te kore, malo nagužvati koru i staviti preko, preliti sa premaziom i tako isto uraditi i sa sledećom korom i preko prve trećine kora staviti svuda po korama fil od plavog patlidžana.
Sad staviti sledeću koru, malo je pogužvati i preliti sa prelivom i tako isto uraditi i sa preostale tri kore, na zadnju staviti i preostali deo fila i završiti sa zadnjim delom kora, koje ćete isto preliti sa prelivom.
Kad ste završili sa svim korama, one dve kore, koje vam vise preko pekača, preklopiti preko gibanice i premazati sa prelivom,treba da vam ostane vrlo malo preliva.
Po želji možete posuti susamom.


Zagrejati rernu na 185°C i peći oko 45 minuta ili dok vam gornja kora lepo ne porumeni.
Ostaviti da se dobro ohladi, ako možete toliko da čekate, mi nismo mogli da čekamo i jeli smo je vruću.


Prijatno!!!

Нема коментара:

Постави коментар