Mađari kažu da je ovo najbolja čorba za mamurluk..mi nismo ništa pili,ali čorba nam je izuzetno prijala..možda će se dopasti i vama.
Sastojci:
750 g slatkog kupusa,750 g kiselog kupusa,2 kašičice masti,150 g krupnije sečene mesnate slanine,1 veća glavica sitnije sečenog crnog luka,1 mala sušena kolenica,pola kašičice kima,1 l vode,200 g sušene kobasice ( po mogućstvu mađarska ),3 do 4 čena sitno iseckanog belog luka,2 lista lovora,1 puna kašičica horgoške slatke paprike,1 puna kašika brašna,1 mala kašičica ljute horgoške paprike,rasol,po ukusu biber,kisela pavlaka, domaći hleb.
Priprema:
U veću šerpu staviti dve kašičice masti, ili ulja ( sa mašću je bolje i ja koristim pačju mast ) i dodati sečenu mesnatiju slaninu i pržiti, mešajući, dok slanina ne postane po malo staklasta, ali ne sme da porumeni, dodati sitnije isečen crni luk i pržiti na tihoj temperaturi dok luk ne omekša.Za to vreme iseckati oba kupusa na tanje trakice.
Kobasicu iseći na manje parčiće a beli luk sitno iseckati.
Manju kolenicu oprati i staviti u šerpicu sa vodom, kad provri, vodu baciti i naliti sa drugom, čistom vodom i kuvati da omekša.
Vodu, u kojoj se kolenica kuvala ( ako nemate kolenicu može i neka dimljena šunka , nju ne morate da kuvate, samo je isecite na parčiće ) sačuvajte a meso od kolenice iseći na manje komade, kosku nemojte bacati, možete je staviti u kupus ili sačuvati sa još malo mesa i skuvati pasulj.
U šerpu, sa isprženim lukom i slaninom, dodati isečen kiseli kupus, i pržiti ali mešati.. Dodati slatki kupus, koji ste malo izgnječili sa vrlo malo soli, samo da malo omekša, dodati suvo meso, ( kolenicu ili šunku ) kim, kašičicu mlevene horgoške paprike, lovorov list, biber i naliti sa 1 l vode ( možete da koristite vodu u kojoj ste kuvali kolenicu ili običnu vodu ) i isto toliko rasola.
Kuvati oko desetak minuta.
U šerpicu staviti kašičicu masti ili ulja,zagrejati i dodati punu kašiku brašna i upržiti ali da vam brašno blago porumeni, skloniti sa ringle i dodati kašičicu mlevene ljute horgoške paprike ( ako ne volite da vam je jelo pikantno, koristiti običnu horgošku papriku.
Dodati 500 ml obične vode, sve dobro izmešati i naliti kupus sa tim.Kuvati dok jelo skoro nije gotovo.
5 do 10 minuta pred kraj kuvanja, dodati isečenu kobasicu i sitno iseckan beli luk i dokuvati do kraja.
Poslužiti sa kiselom pavlakom ili bez nje, sa domaćim hlebom a uz ovo bi bila odlična i proja.
Prijatno!!!!
Zanimljivo da od tolikog kupusa koji je uvek u kuhinji, nikada ali nikada nisam ni posmislila da kombinujem slatki i kiseli. Obožavam kuvanje - nikad kraja idejama. Jako mi se sviđa ovo jelo
ОдговориИзбришиKato, ni ja to još nikad nisam radila, slatki kupus obožavam, kiseli ne volim, ali ovako pripremljen mi je bio odličan i ubuduće ću ovako pripremati kiseli kupus. U pravu si, svaki put se otkrije nešto novo. Hvala ti na poseti.
ИзбришиJao jao, gde da nadjem rasol usred leta za ovaj divan recept i moje omiljeno povrće:)
ОдговориИзбришиJa bih ti rado poslala, kod nas je zima...pravi ovo kad dođe zima kod vas, ili ukiseli onaj brzo kiuseljen kupus u nekoj kanti.
ИзбришиDraga Zorice,pravila sam "Madjarsku corbu"po Vasem receptu,i odlicna je,izostale su samo kobasice,jer ih nisam imala,inace smo bas odusevljeni i miz i ja :) Pozdrav :)
ОдговориИзбриши