уторак, 14. фебруар 2017.

Rolat sa makom

Happy Valentine Day!!!

Srećan vam dan Zaljubljenih!!!!

Idealno predjelo za slave a može da vam bude i lagani ručak, uz neku salatiu, ili večera.


Sastojci: 6 belanaca, 90 g brašna,30 g mlevenog maka, 30 g ne mlevenog maka, 1/2 kašičice soli,
Sastojci za fil: 350 g krem sir, 200 g kravljeg, masnijeg sira, 1/4 kašičice belog luka u prahu, 100 g sitno iseckanog sušenog paradajza ili maslinki, zelenih i crnih, sitno iseckanih, 50 do 75 g kisele pavlake.2 struka mladog luka ( ne mora )
Za ukrašavanje: sitno seckan peršun, listići peršuna, sitno izrendan parmezan

Priprema:
Polovinu maka samleti i dodati u brašno, takođe dodati mak, koji nije samleven i izmešati sve zajedno.
Belanca, sobne temperature umutiti sa solju u šne.
Dodavati po malo brašno sa makom u šne i spatulom sjediniti, nežnim pokretima.

Pleh, veličine 33cm X 25cm, ili sličnih veličina, podmazati sa malo ulja i posuti brašnom.
Sipati pripremljenu masu u pleh, poravnjati i peći u prethodno zagrejanoj rerni ,na 180°C oko 7 do 9 minuta, pazite da ga ne prepečete, prilikom motanja će vam popucati. ( ako hćete da je rolat deblji, onda peći u manjem plehu.

Ispečen rolat prevrnuti na kuhinjsku krpu i zaviti u rolat. Ostaviti da se potpuno ohladi.

Dok se rolat hladi pripremiti fil.

U zdelu za mućenje staviti krem sir, sobne temperature, kravlji masniji sir i kiselu pavlaku, dodati beli luk u prahu i umutiti sve zajedno. Na kraju dodati sušeni paradajz, ali ne onaj koji je bio u ulju, ja sam imala onaj koji je bio u ulju i dobro sam ga ocedila u nekoliko kuhinjskih papira.Umesto sušenog paradajza, možete staviti sitno iseckane zelene i crne maslinke.
Pre nego što dodate sušeni paradajz, odvojiti jedan deo za premazivanje rolata odozgore.

Peršun sitno iseckajte a ostavite i neke lepe listiće za ukrašavanje.

Razviti rolat, premazati sa pripremljenom kremom od krem sira, posuti sa sitno iseckanim mladim lukom, ako ga nemate i ne mora, ovo je mnogo više radi kontrasta boja, možete posutri i sa krupnije sečenim peršunom. Zaviti u rolat.
Premazati odozgore sa odvojenim delom fila, posuti sitno iseckanim peršunom, preko izrendati sitno  parmezan sir i ukrasiti listićima peršuna, ili kako vi već volite.

Ostaviti da se dobro rashladi a fil stegne. Najbolje je pripremiti veče pre. 
Ovaj rolat je fiolovan i ostavljen da stoji sat vremena i sečen je, mi smo imali goste pa nisam mogla da čekam da se fil stegne.
Zato prvo staviti 50 g kisele pavlake, pa ako vam je fil pregust, dodati još, ali ne previše.


Poslužiti uz pivo ili belo vino.


Prijatno!!!!

7 коментара: