субота, 4. фебруар 2017.

Supa od krompira i praziluka

Na vreme, koje mi imamo i kad vladaju prehlade i gripovi, ovakve tople supe / čorbice najbolje prijaju.


Sastojci:1 struk praziluka,15 g putera ( ne mora ),2 manja pileća batka ili karabatka,2 velika krompira,po ukusu so, biber,seckani peršun ili sitno iseckan mladi luk,voda ili pileća supa

Priprema:
U šerpicu staviti kašiku putera, ( ako nećete i ne morate, možete samo naliti sa vodom ili supomi kuvati bez da da prvo dinstate luk, ja ga nisam dinstala ) dodati opran i isečen praziluk i izdinstati malo, dodati pileće meso ( u mom slučaju je ćureće, ako koristite ćureće meso, njega ćete morati duže kuvati ) i krompir isečen na kockice i naliti sa vodom ili, ako imate već skuvanu supu, da pokrije meso i krompir i za nekoliko prsta preko. ( ja obično kuvam supu u velikom loncu, podelim na manje i zamrznem i po potrebi vadim iz zamrzivača, ovde je naliveno sa pilećom supom ) Posoliti i blago pobiberiti, po ukusu.
Poklopiti i kuvati dok ne provri, kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok se meso ne skuva.

Kad je meso skuvano i krompir je kuvan, ma ne kuvan, prekuvan,po želji, krompir možete dodati u zadnjih dvadesetak minuta pred kraj kuvanja.
Procediti sve kroz cediljku.
Meso odvojiti od kostiju i kožice.
Krompir, zajedno sa prazilukom izgnječiti viljuškom.
Peršun ili mladi luk, sitno iseckati.

U tanjir sipati proceđenu bistru skuvanu supu, dodati izgnječen krompir sa prazilukom i iskidano meso, posuti sa peršunom ili mladim lukom, pobiberiti vrlo malo i poslužiti toplo.

Prijatno!!!!

1 коментар: