Odličan nedeljni doručak, a može da bude i večera za celu porodicu.
Sastojci: 150 g suve slanine ili pančete,1 glavica crnog luka,250 do 300 g gljiva po izboru,2 pune kašike sitnije sečenog peršuna,2 čena sitno iseckanog belog luka,3 jaja + 3 belanca,100 g izrendanog dimljenog sira,so i biber,2 kašike vode
Priprema:
U veći i dublji tiganj staviti pančetu da se prži, ako nema dovoljno masnoće od nje, dodati 1 kašiku ulja i kad se počela da prži, dodati sitnije seckan crni luk i pržiti dok ne omekša i postane staklast.Za to vreme, očistiti gljive i iseći ih na sitnije komade, dodati u upržen luk, zajedno sa sitno iseckanim belim lukom i ispržiti ih, dok sva voda ne ispari.
Umutiti 3 jaja i 3 belenca sa 2 kašike vode, dodati vrlo malo soli i bibera ( pazite jer pančeta je slana ) i preliti preko uprženih gljiva.Posuti sa trećinom izrendanog dimljenog sira.
Staviti u rernu, koju ste prethodno zagrejali na 200°C i peći dok se jaja ne ispeku,ali ne potpuno, izvaditi iz rerne i posuti sa ostatkom dimljenog sira,vratiti nazad u rernu i uključiti samo gornji grejač, da se sir otpi i malo porumeni.
Pečenu frittatu pažljivo spatulom preći okolo ivica i ako je potrebno i odozdole pažljivo podići da se odvoji od tiganja i isipati na tanjir.
Posuti sa ostatkom seckanog peršuna, iseći na trouglove i poslužiti sa prilogom po vašem izboru. ( kiseli krastavčići, turšija, paradajz.. )
Ako nemate ekstra belanca onda možete staviti 4 jaja.
Prijatno!!1
Baš mi nekako paše grah u zadnje vrijeme, i super su mi ovakvi novi načini za ugurati ga u prehranu.
ОдговориИзбришиPun mi je zamrzivac belanaca, evo nacina da se fino iskoristi! Za veceru, naravno! Ovo je nama previse zestoko za dorucak.
ОдговориИзбришиTako je...mi jedemo doručak oko 10 ili 11 sati i zato je nama ovo ok, ali onaj ko jede doručak u 7 ujutru, njemu je porerano...Od srca ti hvala na poseti.
ИзбришиFino i zasitno.
ОдговориИзбришиFritata je zaista jedno od onih jela koje se fino da spremiti od raznih ostatka. Tvoja kombinacija je odlična
ОдговориИзбриши