Kod nas ova vrsta deserta odlično prolazi, idealno za poslužiti goste sa šoljom čaja, ili mom mužu je ovo odličan pred doručak dok kuva ujutru kafu i čaj za nas...samo kod nas ovo ne traje dugo.
Sastojci: 4 XL jaja, 125 g šećera,125 ml ulja,,125 ml sveže isceđenog soka od pomorandže,300 g brašna,1 kesica praška za pecivo, 1/4 kašičice soli, izrendana korica od velike pomorandže ili od 2 manje, nekoliko kapi ekstrata pomorandže, 1 kašičica vanilinog ekstrata ili vanilla paste, prah šećer za posipanje kolača.
Priprema:
Pomorandžu oprati, osušiti i izrendati koricu. Ostaviti na stranu. Od te iste pomorandže iscediti sok, ja sam dobila tačno 125 ml od te pomorandže.
U zdelu prosejati brašno, dodati so i prašak za pecivo i izmešati sve zajedno.
U veću zdelu za mućenje stavitri jaja, koja su vam sobne temperature i mutiti ih i postepeno dodavati šećer i kad su umućena u gusrtu i svetlu masu, dodati ulje i dalje mutiti i dodati sok od pomorandže, vanilu i nekoliko kapi pomorandžinog ekstrata, sjediniti sve zajedno.
Isključiti mikser.
Kalup za kuglof, prečnika od 25 cm premazati sa hlkadnim puterom i blago pobrašniti.
Ja sam koristila dve vrste kalupa, jedan za mini kuglofe i jedan mali za kuglof.
Dodavati brašno po malo i spatulom sjediniti. Kad ste sjedinili brašno i masu od jaja, sipati u kalup za kuglof, poravnjati masu odozgore i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175 do 180 °C dok lepo ne porumeni, oko 40 do 50 minuta.
Pre nego što izvadite kolač iz rerne,oko 40 minuta pečenja, proverite sa čačkalicom u sredini da li je pečen. Pazite da ga ne prepečete.
Ohladiti kratko u kalupu, okrenuti pažljivo i izvaditi kuglof i ostaviti na žici da se ohladi.
Pred služenje posuti sa prah šećerom.
Obožavam kuglofe! Ovaj liči da je odličan.
ОдговориИзбришиMogu misliti kako to miriše :)
ОдговориИзбриши