Može da vam bude samostalni vege ručak ili prilog uz ribu ili meso.
Sastojci: 1 glavica karfiola,1 kašika maslinovog ulja,4 struka mladog luka,1 do 2 čena belog luka,1 manja ljuta crvena paprika ili pola kašičice tučene ljute paprike,1 kašičica mlevenog cumina,sok i korica od 1 limuna,puna šaka tostiranih pinjola ili lešnika,50 g suvih brusnica ili suvih smokvi ili suvih kajsija,2 do 3 kašike sitno iseckane nane,2 do 3 kašike sitno iseckanog peršuna,nar
Sastojci za preliv: 75 g do 100 g gustog jogurta,1 do 2 kašike tahini,1 kašičica mlevenog cumina,sok od 1 limuna,1 kašičica agava sirup ili med,nekoliko kašika sitno iseckanog korijandera,1 čen pasiranog belog luka
Priprema: Prvo pripremiti preliv za salatu.Sve sastojke staviti u zdelicu, i sjediniti sa viljuškom i ostaviti na stranu.
Karfiol očistiti, oprati i iseći na manje cvetiće. iskidati ih na još sitnije cvetiće i samleti ih u multipraktiku da liči na zrno pirinča. Ako je potrebno, uraditi iz dva puta, ali nemojte da napravite da bude kaša.
U veći i dublji tiganj sipati jednu kašiku maslinovog ulja i zagrejati. Dodati iseckan mladi luk, sitno iseckan beli luk i ljutu papričicu i pržiti , ali da samo malo zamiriše i da omekša.Dodati "pirinač" od karfiola i pržiti na tihoj temperaturi oko 5 minuta, promešati povremeno.
Skloniti sa ringle, dodati sitno isekan peršun i nanu, i zrnca nara, promešati i poslužiti sa prelivom od jogurta i tahini.
Draga Zoki, prosto mi je uživanje putovati sa tobom kroz Maroko. Još jedan izvrstan recept!
ОдговориИзбришиMoja Dubravka, baš se radujem da ti se dopadaju marokanski recepti...ja sam oduševljena, ali moram i mužu ugoditi, da mu skuvam nešto što on voli ( pasulj, grašak, kupus.. ) biće ih još. Topli pozdrav, draga moja.
ОдговориИзбриши