понедељак, 6. фебруар 2017.

Cvet pogača sa maslinkama

Pogača je napravljena i davno pojedena, Ako imate vremena, poigrajte sew malo sa pravljenjem, inače je posna.


Sastojci: 500 g brašna,7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca,2 male kašičice šećera,1.5 kašičice soli,75 ml maslinovog ulja +,300 ml tople vode,150 g odkoštanih crnih maslinki.

Priprema:
Prosejati brašno u vanglicu i napraviti udubljenje u sredinu, dodati kvasac, šećer i vodu i malo promešati i ostaviti da se kvasac podigne i zamesiti testo a pred kraj dodati so i maslinovo ulje i umesiti sve zajedno u meko testo.
Oblikovati testo u kuglu, posuti sa malo brašna,pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo udvostruči.

Kalup, prečnika 24 do 26 cm ili 5 - 6 manjih kalupića poprskati sprejom za pečenje, ili podmazati sa hladnim puterom.
Naraslo testo isipati na radnu površinu, koju ste prethodno pobrašnili i rastanjiti testo u pola cm debljine.
Uzeti čašu, ili ako imate okrugli kalupić sa kojim vadite krofne, oko 8cm prečnika i vadite krugove.
Svaki krug presaviti na pola u sredinu staviti odkoštanu maslinku i sastavite krajeve.
Prvo staviti jedan deo u sredinu a ostale ređajte okolo, ali ostavite razmak između " latica ".
Kad ste završili sa pravljenjem latica ( ja sam pravila dve manje pogače ) premažite sa maslinovim uljem, pokriti i ostaviti na toplom mestu da se testo još jednom udupla, oko pola sata do 40 minuta.


Zagrejati rernu na 200°C i peći dok ne porumeni, oko 20 do 30 minuta.
Izvaditi iz rerne,premazati sa još malo maslinovog ulja, pokriti sa kuhnjskom krpom i ostaviti da se prohladi.
Pažljivo izvaditi iz kalupa / tepsije i ostaviti na žici da se ohladi.

4 коментара:

  1. Do sada nisam videla ni jednu pogaču nalik ovoj, zaista me je odusevila.
    Izgleda vrlo ukusno. Obozavam masline, te sam zato sacuvala ovaj recept, verujem da cu ga isprobati.

    Gotičarka

    ОдговориИзбриши
  2. Kako ti je lijepo izašla... Baš imam dobrih maslina, ovo ću sigurno ispeći! Hvala, Zorice, prekrasan recept!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala vam puno i nama se pogača jako dopala i moraću da je ponovim jer mi smo to toliko brzo pojeli da nismo ni bili svesni...od srca vam hvala a tebi, Gothic Blogger, hvala na poseti i nadam se da ćeti se dopasti. Pozdrav za vas.

    ОдговориИзбриши
  4. Pogača je prelepa, kao što se od tebe da i očekivati :)

    ОдговориИзбриши