недеља, 5. фебруар 2017.

Palačinke od pirovog brašna

Kupih malo više od kg pirovog brašna i sad gledam gde da ga utrošim. Napravih hleb e sad su na red došle palačinke... Idealno za sve one koji pokušavaju da se hrane malo zdravije.
Umesto pirovog / speltinog brašna može da se koristi i heljdino brašno.


Sastojci: 150 g pirovog brašna,4 g soda bikarbona,1 / 2 kašičice soli,1 kašičica stevia ili zaslađivač po izboru,3 XL jaja,250 ml mlaćenice,125 ml gazirana mineralna voda,45 ml ulja
Sastojci za karamelizovane jabuke: 30 g putera,4 do 6 jabuka,125 ml javorovog sirupa,cimet, muškatni orah

Priprema:
Umutiti jaja, dodati mlaćenicu, so,sodu bikarbonu, steviu,( ako ćete koristiti palačinke za slatko punjenje onda možete dodati i kašičicu vanile ) i brašno ( umesto pirovog brašna možete da koristite i heljdino brašno ) i umutiti sve zajedno i na kraju dodati gaziranu mineralnu vodu.
Trebate dobiti masu koja nije gusta, uostalom svi znamo kako bi testo za palačinke trebalo da bude., ako je kojim slučajem, posle stajanja malo gušće, dodajte još vrlo malo gazirane mineralne vode.
Ostaviti na sobnoj temperaturi oko pola sata ili,umutiti veče pre,pokriti i ostaviti preko noći da odstoji u frižideru.

U tiganj staviti puter da se otopi, dodati očišćene i na kockice isečene jabuke i dinstajte ih oko 5 minuta, ili dok vam malo ne porumene. Sipajte javorov sirup, povećajte temperaturu i kad počne da peni, smanjite i dinstajte dok jabuke ne omekšaju i karamelizuju se. Po želji dodati cimet i muškatni orah,promešati i ostaviti na stranu.

Tiganj ( ja ih pečem u 2, tako mi je brže da završim ) premazati sa vrlo malo ulja ili putera i to samo prvi put i sipati pripremljenu masu, okretati svuda okolo tiganja da se masa rasporedi podjednako po površini. 
Peći svaku stranu oko minut ipo do dva minuta.

Slagati palačinke jednu na drugu i,ako hoćete možete ih držati u mlakoj rerni, meni su sasvim ok da stoje na sobnoj temperaturi.
Filovati palačinke sa pripremljenim filom od jabuka, džemom, nutelom, mlevenim orasima i šećerom...šta god vi volite.
Ako imate višak, ohlađene palačinke staviti na pek papir i između svake palačinke staviti pek papir, onda u kesu za zamrzivač i zamrznite ih, po potrebi ih vaditi, odmrznuti i nafilovati.


2 коментара: