недеља, 24. март 2013.

Izraelski kuskus sa povrćem / Israeli couscous with vegetables

Ovu vrstu kuskusa prvi put pravim i ja sam oduševljena sa ukusom, volim ga što se može jesti kao prilog ili kompletan samostalni obrok.



Sastojci:

200 g izraelskog kuskusa
440 ml vode ili nekog temeljca
1 kašičica soli

Po ukusu povrće:

1 crvena paprika
1 žuta paprika
1 osrednja šargarepa
3 – 4 crvene rotkvice
2 – 3 struka mladog luka
desetak malih čeri paradajza u različitim bojama
4 malih ljubičastih ljutika
pola krastavca
2 čena belog luka
2 kašike sitno seckanog peršuna
2 limuna, sok i korica
po ukusu maslinovo ulje
po ukusu so i sveže mleveni biber


Priprema:

U šerpu staviti vodu  i kašičicu soli ( možete koristiti i povrtni ili pileći temeljac, ako koristite temeljac ne dodavati so ) i pustiti da provri, dodati izraelski kuskus, koga još zovu i biserni kuskus, jer kad se skuva liči na male bisere…kod mene je bila mešavina italijanske paste orzo,sitni  ( baby ) slanutak i crvena kinoa, tako je pakovanje kupljeno i šargarepu sečenu na sitne kockice. Pustiti da ponovo provri, smanjiti temperaturu na najniže,poklopiti i kuvati 10 minuta, povremeno promešajte da vam se ne zalepi za dno šerpe. Skloniti sa ringle i ostaviti poklopljeno da stoji 8 minuta,povremeno ga rastresti viljuškom da ne bude slepljen, nego rastresit.

Posle tog perioda ja sam ga isprala sa hladnom vodom….mada ne morate i dobro ga ocedite od vode.
Dok se kuskus kuva vi pripremite svo povrće, koje trenutno imate ili koje volite.Oprati povrće i iseći na kockice.

Napraviti preliv od limunovog soka,naribane korice,maslinovog ulja, soli i bibera.

U ohlađeni kuskus dodati svo povrće, iseckani peršun, preliti sa prelivom i sve dobro izmešati.Probati da li je potrebno još začina ili limunovog soka.

Poslužiti sobne temperature ako je prilog ( kod nas je bio prilog uz ribu ) ili hladnu,ako je poslužujete kao salatu.


Izraelski kuskus

Ako kuskus kuvate na vodi, može vam biti i postan ručak.

Prijatno!!!!!!




English version

ISRAELI COUSCOUS WITH VEGETABLES

This is my first time cooking Israeli couscous.I am so happy that I tried it.I loved it..you can eat it as a side dish or a salad for lunch.

Izraelski kiskus

Ingredients:

200 g or 1 1/4 cup Israeli couscous
440 ml or 1 3/4 cup of water or chicken broth
1 teaspoon of salt
1 medium carrot
1 red pepper
1 yellow pepper
3-4 radishes
10 grape tomatoes  in different colors ( yellow,red,orange )
4 shallots
half of English cucumber
2 cloves if garlic
2 spoons of fine chopped parsley
juice and zest of 2 lemons
olive oil, salt and freshly ground  black pepper

Directions:

In a bigger pot put water or stock * if you use water add 1 teaspoon of salt * bring to boil and add Israeli couscous and diced carrot.Bring to boil again, lower the temperature to minimum,cover and simmer for 10 minutes, stirring occasionally. Remove from heat,let stand for 8 minutes and stir with a fork to separate.
After standing time rinse your Israeli couscous ( I did not like the idea of having all that extra starch so I rinsed with cold water )

While couscous is cooking prepare all your vegetables. Wash it and chop peppers,radishes,slice shallots and English cucumber,cut grape tomatoes in half, mince garlic.Add everything to cooked couscous together with fine chopped parsley.

Zest and juice lemons add salt, freshly ground black pepper and olive oil.Whisk it and pour over vegetables and couscous. Mix all together.

Izraelski kuskus

If you are serving as a side dish serve room temperature, if you are serving as a salad, serve cold.

Enjoy!!!!!






Нема коментара:

Постави коментар