уторак, 5. март 2013.

Čorba od karfiola

Karfiol volimo i suprug i ja, pohovan, u salati, kuvan ili pečen uopšte nije važno i ne smeta nam taj miris dok se kuva.

Ovaj recept šaljem kao ulaznicu našoj Kati, koja je domaćica za ovomesečnu igricu, "Ajme, koliko nas je" sa bloga Katin špajz i koja nam je zadala kao temu za ovaj mesec karfiol i brokoli.
Ja volim obe namirnice i imam mnogo recepata na blogu sa ovim namirnicama, ali Kato, nema smisla da te zatrpam sa svim receptima, već ću izabrati samo one, koji mi se najviše sviđaju.


Sastojci:
3 velike šargarepe
1 srednja glavica luka
pola struka praziluka ( samo beli deo )
1 karfiol
3 čena belog luka
1 osrednji krompir
pileća krilca
1 limun
1 jaje
200 ml kisele pavlake
zacini po želji;vegeta, biber,so
feferončić, ulje za dinstanje

Priprema:
U dublju i širu šerpu,staviti nekoliko kašika ulja. Dodati sitno isečen crni luk i pržiti na osrednjoj temperaturi, dodati praziluk,isečen na pola pa onda na sitnije kružiće i šargarepu isečenu na kolutove i to prodinstati zajedno sa lukom,na kraju dodati beli lu, koji ste sitno iseckali.

Krilcima odstraniti onaj najmanji deo, preseći ih na pola, oprati i dodati luku,promešati, poklopiti i dinstati sve zajedno dok meso malo ne omekša.

Glavicu karfiola očistiti od listova i dobro je oprati. Iskidati na manje cvetiće, ako su veliki, preseći ih na pola. Krompir oljuštiti i iseći na kockice,dodati u šerpu,naliti sa vodom, koliko volite da imate tečnosti, poklopiti i kuvati na osrednjoj temperaturi dok mese i povrće ne omekša.( Ako volite malo ljutkasto dodajte celi feferončić )

Kad se povrće skuvalo izvaditi u jednu dublju činiju skuvani krompir i malo manje od polovine karfiola, dodati tečnost iz šerpe i sa štapnim mikserom sve usitniti.

Začiniti po ukusu sa suvim začinom, biberom,solju i ja stavim vrlo malo crvene dimljene paprike,zbog boje.

U posebnu činijicu, umutiti jedno jaje sa polovinom kisele pavlake i limunovim sokom,dodavati po malo u usitnjenu čorbicu, sve to zajedno sjediniti sa štapnim mikserom i celu tu smesu vratiti nazad u šerpu,polako sipajući i mešajuć varjačom,dok ne dobijete lepu kremastu smesu. Iskljućiti ringlu i ostaviti nekoliko minuta.

Peršun sitno iseckati, posuti preko čorbe i poslužiti toplu sa kašikom kisele pavlake.( Kod mene je pavlaka u čorbi )

Ručak


Prijatno!!!!!

2 коментара: