четвртак, 7. март 2013.

Marokanska salata od leblebija/slanutka

Salata koja vam može biti kompletan obrok ili prilog, idealno za vegetarijance ili vas,koji želite da se odmorite od mesa.


Sastojci:
500 g kuvanih leblebija/slanutka
4 – 5 čena belog luka
1 kašičica dimljene crvene paprike ( ili po ukusu )
3 -4 kašike maslinovog ulja ( ili po izboru )
3 – 4 kašike sitno seckanog korijandera ( ko ga ne voli, neka ga izostavi )
so i biber po ukusu
1 manja glavica ljubičastog luka
3 – 4 kašike seckanog peršuna
1 limun, sok i narendana korica
na vrh noža mlevenog kumina
100 g ovčjeg ili feta sira
Priprema:
Leblebije oprati i potopiti preko noći u hladnu vodu.Prosuti tu vodu i naliti sa čistom vodom i pustiti da provri,kad provri, smanjiti temperaturu i kuvati dok leblebije ne omekšaju. Iscediti vodu, odstraniti kožicu koja se odvojila prilikom kuvanja i sipati ih u veću činiju.
U tople leblebije staviti svo iseckano povrće, dodati maslinovo ulje,sok i narendanu koricu od limuna i na kraju dodavati začine, ja sam prvo stavila pola kašičice dimljene mlevene paprike ( znam da svi nemate tu papriku, stavite običnu mlevenu papriku ) jer mi se učinilo da mi je mnogo jedna kašičica i posle sam dodala još vrlo malo…znači oko 3/4 kašičice.U moju salatu sam, dodala i jednu sitno seckanu malu ljutu papričicu, vi, kako hoćete. Dobro promešajte, probajte da li je još potrebno soli i bibera, posuti sa izmrvljenim sirom i poslužiti je toplu ( Veoma je važno da vam leblebije budu tople jer će se bolje sjediniti sa začinima ).
Poslužiti je toplu kao prilog ili samostalno jelo.
Ja sam pored ovog priloga poslužila krastavac salatu. Krastavac oprati, iseći na tanje krugove, posuti sitno seckanim peršunom i belim lukom, posoliti, pobiberiti i preliti sa malo maslinovog ulja.
Originalni recept je odavde, sa nekim mojim izmenama.
Leblebije sa crvenom dimljenom paprikom 025
Prijatno!!!!

Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme,koliko nas je" i čestitam našoj novoj domaćici Tanji sa bloga " Kuhinja zaposlene žene" koja nam je zadala novu temu za april, jednu od mojih omiljenih namirnica, leblebije/slanutak

Нема коментара:

Постави коментар