понедељак, 11. март 2013.

Pull Apart ( povuci potegni ) hleb sa sirom i spanaćom

Hleb obožavamo a ovakva vrsta  hleba je idealna za predjelo sa suvomesnatim prozvodima i čašom piva…pa uživajte



Sastojci za testo:

125 ml toplog mleka
10 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
200 ml mlaćenice ili tečnog jogurta
50 ml ulja
2 jaja
625 g + 25 g brašna za hleb,
1 do 2 kašičice soli

Sastojci za fil:

100 g krem sira
100 g feta sir
1 belanac
250 g skuvanog spanaća
100 g riccotta sir ili bilo koji mladi sir

Za premazivanje testa:

100 g otopljenog putera

I još:

1 žumance
1 kašika mleka
semenke za posipanje:susam, curoket,crni susam…..


Priprema:

Zagrejati mleko, dodati kvasac i šećer, sve izmešati i ostaviti na stranu da kvasac nadođe.

U veću posudu za mešenje, prosejati 600 g brašna ostatak ostaviti na stranu, možda neće trebati sve, dodati so. U posebnu zdelu sipati mlaćenicu, dva jaja i ulje i sve viljuškom umutiti, sipati u posudu sa prosejanim brašnom i dodajte nadošli kvasac, zamesiti testo i kad počne da se odvaja od stranica posude istresti na radnu površinu i mesiti testo, ako je potrebno dodajte po malo od onih 50 g dok ne umesite glatko testo, koje je meko,ali se ne lepi za ruke. Oblikovati testo u loptu,vratiti u posudu,koju ste posuli sa malo brašna i posuti testo sa malo brašna. Pokriti najlonom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste, oko sat vremena.

Puul a part hleb sa spanaćom i sirom 001

Naraslo testo isipati na radnu površinu i ponovo ga premesite,kad premesite testo, imaćete ove lepe fine plihčiće po testu,što znači da je testo dobro umešeno. Blago pobrašnite radnu površinu i rastanjite testo u pravougaonik oko .05 cm debljine.Premazati rastanjeno testo sa otopljenim puterom i posuti sa filom,koji ste prethodno pripremilii iseći popreko na 5 ili 6 lenti podjednake širine.

Puul a part hleb sa spanaćom i sirom 004

Priprema fila: spanać očistiti i oprati. U veću šerpu staviti dosta vode i kad provri staviti očišćen spanać i mešati samo da spanać omekša, nema potrebe da se kuva. Izvaditi rešetkastom kašikom i staviti u ledenu vodu ( da zaustavite proces kuvanja i da sačuvate lepu zelenu boju ).Spanać dobro ocediti od vode, staviti ga u nekoliko kuhinjskih papira i još jednom dobro ocediti od viška vode.Oceđen spanać iseći na sitne komade. U zdelu staviti spanać i sve tri vrste sira i sa vašom rukom ili viljuškom sve dobro sjedinite, probajte i ako je potrebno još malo soli,dodajte. Na kraju dodajte belanac i sve dobro sjedinite.

Puul a part hleb sa spanaćom i sirom 006

Svaku lentu staviti jednu na drugu i iseći na 5 jednakih komada. Pleh za pečenje hleba 8cm X 32cm podmazati puterom ili sprejom za pečenje.

Puul a part hleb sa spanaćom i sirom 007

Komade koje ste isekli, naređati u podmazan pleh i ostaviti da testo malo naraste. Za to vreme uključiti rernu na 175*C da se zagreje.Staviti hleb u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta, onda smanjiti temperaturu i peći još pola sata .Po potrebi, ako počne da previše rumeni, prekriti sa folijom ili papirom za pečenje.

Puul a part hleb sa spanaćom i sirom 011

Pečen hleb ostaviti u pleh da se prohladi pa ga pažljivo istresti iz pleha, i uviti sa kuhinjskom krpom. Poslužiti toplo.

Prijatno!!!!!

6 коментара:

  1. Čim uhvatim ispravnu pećnicu (jer je moja rekla pa-pa),
    svakako ovo pečem! Čini mi se da se može poslužiti u svim
    prilikama, a vjerojatno i ponijeti na posao. Pretpostavljam da
    je fino i hladno?

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja nisam uspela da ga jedem hladnog, pojela sam parče toplog i ukus mi je bio fantastičan,ostatak su deca odnela i nosila na posao sledećeg dana, što znači da je dobar i hladan. Meni je ovo fantastično za švedski sto ili sa predjelom.

      Избриши
  2. Ovo je predivno!!! Pravila sam jednom sličan sa belim lukom, ali bez spanaća. Možda je to bio baš Vaš recept, ne sećam se. Fantazija!

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala Miki. Verovatno je to moj recept sa belom lukom i peršunom i taj hleb je fantastičan i obožavamo ga, kao i ovaj.Od srca ti hvala.

    ОдговориИзбриши