Hleb obožavamo a ovakva vrsta hleba je idealna za predjelo sa suvomesnatim prozvodima i čašom piva…pa uživajte
125 ml toplog mleka
10 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
200 ml mlaćenice ili tečnog jogurta
50 ml ulja
2 jaja
625 g + 25 g brašna za hleb,
1 do 2 kašičice soli
Sastojci za fil:
100 g krem sira
100 g feta sir
1 belanac
250 g skuvanog spanaća
100 g riccotta sir ili bilo koji mladi sir
Za premazivanje testa:
100 g otopljenog putera
I još:
1 žumance
1 kašika mleka
semenke za posipanje:susam, curoket,crni susam…..
Sastojci za testo:
10 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
200 ml mlaćenice ili tečnog jogurta
50 ml ulja
2 jaja
625 g + 25 g brašna za hleb,
1 do 2 kašičice soli
Sastojci za fil:
100 g krem sira
100 g feta sir
1 belanac
250 g skuvanog spanaća
100 g riccotta sir ili bilo koji mladi sir
Za premazivanje testa:
100 g otopljenog putera
I još:
1 žumance
1 kašika mleka
semenke za posipanje:susam, curoket,crni susam…..
Priprema:
Zagrejati mleko, dodati kvasac i šećer, sve izmešati i ostaviti na stranu da kvasac nadođe.
U veću posudu za mešenje, prosejati 600 g
brašna ostatak ostaviti na stranu, možda neće trebati sve, dodati so. U
posebnu zdelu sipati mlaćenicu, dva jaja i ulje i sve viljuškom umutiti,
sipati u posudu sa prosejanim brašnom i dodajte nadošli kvasac,
zamesiti testo i kad počne da se odvaja od stranica posude istresti na
radnu površinu i mesiti testo, ako je potrebno dodajte po malo od onih
50 g dok ne umesite glatko testo, koje je meko,ali se ne lepi za ruke.
Oblikovati testo u loptu,vratiti u posudu,koju ste posuli sa malo brašna
i posuti testo sa malo brašna. Pokriti najlonom i ostaviti na toplom
mestu da testo naraste, oko sat vremena.
Naraslo testo isipati na radnu površinu i
ponovo ga premesite,kad premesite testo, imaćete ove lepe fine plihčiće
po testu,što znači da je testo dobro umešeno. Blago pobrašnite radnu
površinu i rastanjite testo u pravougaonik oko .05 cm debljine.Premazati
rastanjeno testo sa otopljenim puterom i posuti sa filom,koji ste
prethodno pripremilii iseći popreko na 5 ili 6 lenti podjednake širine.
Priprema fila: spanać očistiti i oprati. U
veću šerpu staviti dosta vode i kad provri staviti očišćen spanać i
mešati samo da spanać omekša, nema potrebe da se kuva. Izvaditi
rešetkastom kašikom i staviti u ledenu vodu ( da zaustavite proces
kuvanja i da sačuvate lepu zelenu boju ).Spanać dobro ocediti od vode,
staviti ga u nekoliko kuhinjskih papira i još jednom dobro ocediti od
viška vode.Oceđen spanać iseći na sitne komade. U zdelu staviti spanać i
sve tri vrste sira i sa vašom rukom ili viljuškom sve dobro sjedinite,
probajte i ako je potrebno još malo soli,dodajte. Na kraju dodajte
belanac i sve dobro sjedinite.
Svaku lentu staviti jednu na drugu i iseći
na 5 jednakih komada. Pleh za pečenje hleba 8cm X 32cm podmazati puterom
ili sprejom za pečenje.
Komade koje ste isekli, naređati u podmazan
pleh i ostaviti da testo malo naraste. Za to vreme uključiti rernu na
175*C da se zagreje.Staviti hleb u zagrejanu rernu i peći oko 15 minuta,
onda smanjiti temperaturu i peći još pola sata .Po potrebi, ako počne
da previše rumeni, prekriti sa folijom ili papirom za pečenje.
Pečen hleb ostaviti u pleh da se prohladi pa ga pažljivo istresti iz pleha, i uviti sa kuhinjskom krpom. Poslužiti toplo.
Prijatno!!!!!
divno izgleda :)
ОдговориИзбришиHvala i veima je ukusan...moji ga obožavaju.
ИзбришиČim uhvatim ispravnu pećnicu (jer je moja rekla pa-pa),
ОдговориИзбришиsvakako ovo pečem! Čini mi se da se može poslužiti u svim
prilikama, a vjerojatno i ponijeti na posao. Pretpostavljam da
je fino i hladno?
Ja nisam uspela da ga jedem hladnog, pojela sam parče toplog i ukus mi je bio fantastičan,ostatak su deca odnela i nosila na posao sledećeg dana, što znači da je dobar i hladan. Meni je ovo fantastično za švedski sto ili sa predjelom.
ИзбришиOvo je predivno!!! Pravila sam jednom sličan sa belim lukom, ali bez spanaća. Možda je to bio baš Vaš recept, ne sećam se. Fantazija!
ОдговориИзбришиHvala Miki. Verovatno je to moj recept sa belom lukom i peršunom i taj hleb je fantastičan i obožavamo ga, kao i ovaj.Od srca ti hvala.
ОдговориИзбриши