недеља, 03. март 2013.

Prhke kiflice

U moru mnogih recepata za kiflice, dodajem još jedan…možda se nekom i svidi, nama su jako lepe.


Sastojci za testo:
 
250 g kisele pavlake
450 g putera
600 g brašna
1 ili 2 kesice vanilinog šećera sa ukusom limuna
1 kašičica narendane limunove korice
4 žumanca
7 g suvog kvasca
pola kašičice šećera
1 do 2 kašike tople vode ( za kvasac )

    Sastojci za punjenje:

150 g do 200 g mlevenih oraha
4 belanaca
po ukusu džem


Priprema:

U manju posudicu staviti suvi kvasac, kašiku-dve vode i pola kašičice šećera i promešajte. Ostavite na stranu da se kvasac vrlo malo podigne.

Omekšali puter, kiselu pavlaku, narasli kvasac i žumanca možete vrlo kratko promešati mikserom ili vašim prstima ( što je meni mnogo lakše ) sjediniti sve zajedno,dodati vanilin šećer ( ja koristim vanilla paste ) i limunovu koricu i postepeno dodavati brašno po malo i i sa prstima sjediniti. Na kraju umesiti to testo, oblikovati u loptu, zaviti u najlon i ostaviti u frižider preko noći.Najbolje je ovo testo zamesiti uveče a raditi ga ujutru.

Dobro ohlađeno testo podeliti na pola, i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti hladno testo, iseći testo na 4 polovine i onda na još manje trouglove, u zavisnosti koliko velike kiflice želite da pravite ( ove kiflice su bolje kad su manje, u tom slučaju,podelite testo na više komada pa tek onda rastanjiti ga i seći ).

Fil napravite tako što ćete mlevene orahe pomešati sa blago, umućenim sa viljuškom, bealncima.Puniti ih sa tom smesom ili džemom od šljiva ( ako imate domaći pekmez od šljiva, još i bolje ).Zaviti ih u kiflice,naređati na pleh i ostaviti vrlo kratko da se odmore, dok se rerna zagreje. Peći ih, u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C dok vam blago ne porumene.

Tople kiflice možete uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom ili ih kasnije samo posuti sa prah šećerom.
Nama su ove kiflice savršene što se tiče slatkoće, u testo ne ide šećer, ali ako vi volite da je baš slatko, dodajte 50 g šećera.

Prhke kiflice


Prijatno!!!

6 коментара:

  1. Znam da ste vi kraljica kiflica pa vas zbog toga molim da mi pošaljete po vasem misljenju recept za vase omiljene slane kiflice. Skoro sam pravila neke i nisu bile tako lose, ali znam da ima i bolje. Razmisljam da ih punim sa kozijim sirom i zacinskim biljem... da li ste probali tako nesto?

    ОдговориИзбриши
  2. Auuu sad si me stavila na muke,,, trebam se odlučiti za omiljene a sve ih volim.... evo ti dva recepta,jedan je za lisnate kiflice
    http://pomoravka1.blogspot.ca/2012/11/lisnate-kifle.html
    a druge su kifle koje se ne mese
    http://pomoravka1.blogspot.ca/2012/10/kifle-koje-se-ne-mese.html
    Nisam nikada punila sa tim nadevom, ali sam pravila peciva punjena sa sušenim paradajzom, maslinama, mariniranim belim lukom i crnim lukom, pogledaj to ovde
    http://pomoravka1.blogspot.ca/2012/10/kiflice-s-maslinama.html
    Koje god kiflice da praviš, pokušaj da koristiš jogurt ili butter milk u njima, dugo su mekane.
    Ne znam koliko sam pomogla, ali ako mogu još bilo šta da pomognem, tu sam. Topli ti pozdrav šaljem

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Mnogo Vam hvala. Probacu uskoro da spremim neke od njih.

      Избриши
    2. Molim i nadam se da ćeš naći nešto što ti se dopada.Topli pozdrav.

      Избриши
  3. Predivno izgledaju. ;) Nema, tko zna, zna. Dok nisam pročitao recept mislio sam da je u pitanju lisnato tijesto jer im unutrašnjost i izgleda tako, vide se pojedini listići. Ovo ide omiljene. ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Moderna kuhinja i veoma mi je drago da ti se dopada.Ja kiflice obožavam i pravim ih na svaki mogući način i njih mi nikada nije dosta.Topli pozdrav

    ОдговориИзбриши