недеља, 3. март 2013.

Prhke kiflice

U moru mnogih recepata za kiflice, dodajem još jedan…možda se nekom i svidi, nama su jako lepe.


Sastojci za testo:
 
250 g kisele pavlake
450 g putera
600 g brašna
1 ili 2 kesice vanilinog šećera sa ukusom limuna
1 kašičica narendane limunove korice
4 žumanca
7 g suvog kvasca
pola kašičice šećera
1 do 2 kašike tople vode ( za kvasac )

    Sastojci za punjenje:

150 g do 200 g mlevenih oraha
4 belanaca
po ukusu džem


Priprema:

U manju posudicu staviti suvi kvasac, kašiku-dve vode i pola kašičice šećera i promešajte. Ostavite na stranu da se kvasac vrlo malo podigne.

Omekšali puter, kiselu pavlaku, narasli kvasac i žumanca možete vrlo kratko promešati mikserom ili vašim prstima ( što je meni mnogo lakše ) sjediniti sve zajedno,dodati vanilin šećer ( ja koristim vanilla paste ) i limunovu koricu i postepeno dodavati brašno po malo i i sa prstima sjediniti. Na kraju umesiti to testo, oblikovati u loptu, zaviti u najlon i ostaviti u frižider preko noći.Najbolje je ovo testo zamesiti uveče a raditi ga ujutru.

Dobro ohlađeno testo podeliti na pola, i na blago pobrašnjenoj radnoj površini rastanjiti hladno testo, iseći testo na 4 polovine i onda na još manje trouglove, u zavisnosti koliko velike kiflice želite da pravite ( ove kiflice su bolje kad su manje, u tom slučaju,podelite testo na više komada pa tek onda rastanjiti ga i seći ).

Fil napravite tako što ćete mlevene orahe pomešati sa blago, umućenim sa viljuškom, bealncima.Puniti ih sa tom smesom ili džemom od šljiva ( ako imate domaći pekmez od šljiva, još i bolje ).Zaviti ih u kiflice,naređati na pleh i ostaviti vrlo kratko da se odmore, dok se rerna zagreje. Peći ih, u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C dok vam blago ne porumene.

Tople kiflice možete uvaljati u prah šećer zamirisan vanilom ili ih kasnije samo posuti sa prah šećerom.
Nama su ove kiflice savršene što se tiče slatkoće, u testo ne ide šećer, ali ako vi volite da je baš slatko, dodajte 50 g šećera.

Prhke kiflice


Prijatno!!!

6 коментара:

  1. Znam da ste vi kraljica kiflica pa vas zbog toga molim da mi pošaljete po vasem misljenju recept za vase omiljene slane kiflice. Skoro sam pravila neke i nisu bile tako lose, ali znam da ima i bolje. Razmisljam da ih punim sa kozijim sirom i zacinskim biljem... da li ste probali tako nesto?

    ОдговориИзбриши
  2. Auuu sad si me stavila na muke,,, trebam se odlučiti za omiljene a sve ih volim.... evo ti dva recepta,jedan je za lisnate kiflice
    http://pomoravka1.blogspot.ca/2012/11/lisnate-kifle.html
    a druge su kifle koje se ne mese
    http://pomoravka1.blogspot.ca/2012/10/kifle-koje-se-ne-mese.html
    Nisam nikada punila sa tim nadevom, ali sam pravila peciva punjena sa sušenim paradajzom, maslinama, mariniranim belim lukom i crnim lukom, pogledaj to ovde
    http://pomoravka1.blogspot.ca/2012/10/kiflice-s-maslinama.html
    Koje god kiflice da praviš, pokušaj da koristiš jogurt ili butter milk u njima, dugo su mekane.
    Ne znam koliko sam pomogla, ali ako mogu još bilo šta da pomognem, tu sam. Topli ti pozdrav šaljem

    ОдговориИзбриши
  3. Predivno izgledaju. ;) Nema, tko zna, zna. Dok nisam pročitao recept mislio sam da je u pitanju lisnato tijesto jer im unutrašnjost i izgleda tako, vide se pojedini listići. Ovo ide omiljene. ;)

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Moderna kuhinja i veoma mi je drago da ti se dopada.Ja kiflice obožavam i pravim ih na svaki mogući način i njih mi nikada nije dosta.Topli pozdrav

    ОдговориИзбриши