понедељак, 18. март 2013.

Pefektno kuvana jaja

Evo još nekoliko recepta za Uskrs…danas ćemo naučiti kako da skuvamo perfektno kuvana jaja, bez onog zelenog obruča oko žumanca…navratite i sutra, jer ću nastaviti sa receptima za Uskrs.


Sastojci: 3 kasike soli, 185 ml sirceta, 4.5 l vode, 24 jajeta

Priprema: U veću šerpu pomešati so, sirće, vodu i pustiti da provri.
Dodati jedno po jedno jaje sa rešetkastom kašikom, pažljivo da ih ne polupate. Smanjiti temperaturu na vrlo blago kuvanje ( kod mene je to 1, znači na najmanju temperaturu ) i kuvati 14, pazite 14 minuta.
Kuvana jaja izvaditi iz vrele vode i staviti ih u LEDENU vodu, ili pustiti da hladna voda ide preko njih, hladiti ih 15 minuta.

Perfektno skuvana jaja

Pre spuštanja jaja u vrelu vodu, oprati ih i ostaviti oko pola sata na sobnoj temperaturi, jer staviti hladna jaja u vrelu vodu popucaće vam, zbog velike razlike u temperaturi.
Ako zagrevate jaja zajedno sa vodom, kuvati ih tačno 6 do 7 minuta, ali ni minut više i odmah ih hladite sa LEDENOM vodom, dobićete isto ovako lepo kuvana jaja. 
Ovakvim postupkom ćete dobiti perfektno kuvana jaja, koja će se mnogo lako oljuštiti, bez da ostetite jaje i nećete imati onaj zeleni krug oko žumanca. Takođe, jaja koja su sveža se teže ljušte od onih koje vam stoje malo duže.

Ako vam neko jaje pukne, nije do ove metode kuvanja nego u zavisnosti od opne jajeta.

English version:


Here are a few recipes for Easter … today we will learn how to cook the perfect boiled eggs without the green ring around the yolk … and come back tomorrow because I will continue with recipes for Easter.

Perfektno kuvana jaja 1

Ingredients:

3 tablespoons salt
185 ml vinegar
4.5 liters of water
24 egg


Preparation: 
In a bigger pot mix in salt, vinegar and water and let it boil.Put one egg at a time with the spoon Reduce the temperature to cook very gently and cook for 14,but 14 minutes, not a minute longer.
Boiled eggs remove from the boiling water and place them in ice water, and let the cold water run over them, cool them for 15 minutes.

Perfectly cooked eggs

Before lowering eggs into boiling water, wash them and leave for about half an hour at room temperature, if you put it cold eggs into boiling water they will crack, because of the large difference in temperature.
You can put cold eggs together with cold water and when water is starting to boil,cook them exactly 5, but 5 minutes and immediately cool with ice water, you will get the same nice boiled eggs.

With this process you will get a perfectly cooked egg, that will be much easy to peel off without damaging the egg and you will not have the green circle around the yolk.

If any egg breaks it is not by this method of cooking it depend on the membrane of the egg.

4 коментара:

  1. Stavljam isto kao ti so I sirće ali u hladnu vodu I jaja sobne temperature kad provre onda isto smanjujem temperature I kuvam 10 min. zatim u ledenu vodu. Slično ali nije isto:-)

    Probaću na tvoj način baš me je zaintrigiralo stavljanje u ključalu vodu I 14 min.:-)

    Zavidim ti na belim jajima, ovde ih je skoro nemoguće naći.

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Vesna, ovde se temperatura smanji na najmanju temperaturu, kod mene je to 1, znači da samo drži toplo odozdole.Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. Hvala puno na detaljnim instrukcijama! Ove godine cu isprobati;)

    ОдговориИзбриши