субота, 2. март 2013.

MASLINOVO ULJE SA UKUSOM BELOG LUKA I RUZMARINA

Sasvim slučajno videh igricu, "Ajme,koliko nas je" na FB,post od Dragane sa bloga "Moje grne" za koji sam i ranije čula a neke sam Gagine recepte videla i u "Dobroj Hrani".Žao mi je što nisam videla igricu za prošli mesec, kada vam je namirnica bila prazilk,jer ta namirnica  je redovan gost u našoj kuhinji.
Vidim da u ovom mesecu je glavna namirnica RUZMARIN,a naša domaćica je Mikica sa bloga "Mimi's Kingdom" .......
Pa da započnemo našu igricu.....ja počinjem sa ovim receptom...


  Maslinovo ulje sa ukusom belog luka i ruzmarina



Sastojci:

500 ml ekstra devičanskog i hladno ceđenog maslinovog ulja
4 - 5 čena belog luka
2 - 3 grančice ruzmarina

Priprema:

U dublji tiganj, ili šerpicu, staviti maslinovo ulje i zagrevati postepeno i u vruće ulje dodati krupnije isečen beli luk i grančice ruzmarina, koji ste prethodno oprali i dobro osušili, da vam ulje ne bi prskalo kad dodate grančice. "Pržiti" dok beli luk ne porumeni.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se ohladi.

Ohlađeno ulje procediti, sipati u flašu i koristiti po potrebi za razne salate,marinade, pečenje ili dinstanje mesa a mi vrlo često znamo da sipamo ovo ulje na tanjirić, dodamo malo sveže narendanog parmezana, malo ljute tucane paprike i umačemo hleb i jedemo uz neko piće sa ostalim mezom.

Ovako napravljeno ulje morate čuvati na hladnom mestu i može trajati od 2 do 3 nedelje.

Prijatno!!!!


2 коментара:

  1. Zoki,ja inače obožavam miris ruzmarina, ali zar mora ulje da se zagreva? kako bi bilo da se u hladno stavi ruzmarin i luk pa da tako stoji neko vreme, kao kad se pravi kantarionovo ulje?

    ОдговориИзбриши
  2. Ja sam ga pravila na ovaj način, pročitala sam komentar na FB ispod ovog mog recepta da je neko napravio i da mu se ubuđalo...Veco, probaj ali manju količinu pa vidi da li se neće ubuđati. Topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши