субота, 16. март 2013.

Limoncello sa ukusom ruzmarina

 Limun, i sve od njega, obožavamo….juče sam, sasvim slučajno, našla jednu vrstu limuna, koju ovde retko vidim,Meyer, oni su puno žući, korica im je glatka i nisu prekiseli kad se jedu pa sam rešila da napravim ovaj fini liker, od njih.

 Ovaj recept prijavljujem za igru "ajme,koliko nas je"  i našu ovomesečnu domaćicu Mikicu  sa bloga Mimi's Kingdom



Sastojci:

18 limuna ( samo korica )
1 grančica od 10 cm ruzmarin
1,5l votke
900 g šećera
1,25 l vode


Priprema:

Oprati limunove i sa oštrim nožićem iseči samo gornju koricu limuna, bez one bele kožice. U veliku teglu ( koja može da drži zapreminu od 3 litre ) staviti koricu, grančicu ruzmarina i 750 ml votke.

Ostaviti da odstoji 40 dana na tamnom i hladnom mestu ( ostava ili podrum ).

Staviti vodu da provri,dodati šećer i mešati dok se šećer ne otopi. Ohladiti i sipati sirup u teglu u kojoj je limunova korica ,dodati ostatak votke ( 750 ml ),sve promešati, ponovo zatvoriti i ostaviti još 40 dana da odstoji.
Procediti, sipati u manje flašice i podeliti prijateljima, a nešto ostaviti i za vas.

Ovaj liker se može napraviti i za kraći period, po samo nedelju dana čekanja u postupku 2 i 3..dobićete liker ali sa slabijim ukusom. Ovaj liker je najbolje držati u zamrzivaču i poslužiti hladno.

Ja sam napravila samo četvrtinu recepta.




Najbolje je napraviti ovaj liker od domaćih limunova a mi, na američkom kontinentu,možemo koristiti Meyer or Eureka limunove.




Živeli!!!!

4 коментара: