петак, 1. март 2013.

Laneno seme

Danas neću postaviti recept,preneću vam neke savete, zašto i koliko je, laneno seme dobro da se koristi




Poslednjih godina objavljeno je mnogo informacija o lekovitom dejstvu mlevenog lanenog semena.
Istraživači Naučnog instituta Kanade i Sjedinjenih Država za ispitivanje lanenog semena su svoju pažnju usmerili na ulogu ovoga semena u prevenciji i lečenju brojnih degenerativnih oboljenja.
Ispitivanja i klinička iskustva pokazala su da redovno konzumiranje lanenog semena prevenira i leči sledeća oboljenja: rak dojke, prostate, debelog creva, pluća itd.
Laneno seme sadrži 27 raznih anti-kancerogenih komponenti, od kojih je jedna LIGNIN.
Ono sadrži 100 puta više lignina i od najboljeg integralnog zrna. Nijedna do sada poznata biljka nema ova ista svojstva. Ono štiti organizam tako što sprečava razvoj tumora. Samo u slučaju raka se preporučuje kombinacija mlevenog lanenog semena i švapskog sira s malo kalorija (od obranog mleka i sa što nižim procentom masnoće).
SMANJUJE TELESNU TEŽINU:
Mleveno laneno seme je odlično linhaça moída é excelente za smanjenje telesne težine jer brzo snižava nivo holesterola.
Pomaže u kontroli telesne težine i smanjuje osećaj gladi zato što sadrži velike količine dijetetskih vlakana – ima pet puta više ovih vlakana od raži. Ako želite da oslabite, uzmite jednu kašiku više, i to u popodnevnim satima.
ORGANI ZA VARENJE: Prevenira ili leči kancer debelog creva. Idealno je kod artritisa (upale zglobova), kod zatvora stolice, želudačne kiseline. Vlaži i obnavlja crevnu floru.
Pomaže u oslobađanju gastričnih gasova.
Izvanredan je laksativ. Eliminiše toksine i zagađivače. U velikim količinama sadrži obe vrste dijetetskih vlakana – i rastvorljive, i nerastvorljive. Sadrži više vlakana od većine žitarica.
NERVNI SISTEM:
Osobe koje konzumiraju laneno seme nisu nervno napete nego smirene. Ono je idealno za ljude koji rade pod stresom. Poboljšava mentalne funkcije starijih ljudi. Laneno seme je doza energije za mozak jer sadrži hranljive materije koje na prirodan način obnavljaju moždane ćelije.
IMUNOLOŠKI SISTEM:
Laneno seme ublažava alergije i LUPUS.
Pošto sadrži esencijalna ulja Omega 3, 6, 9 i veliki procenat hranljivih materija koje su organizmu konstantno neophodne, pomaže da naš organizam bude zdraviji jer ga čini otpornijim na razne bolesti.
Korisno je kod lečenja anemije.
Jedna od JEDINSTVENIH osobina lanenog semena je što sadrži jednu supstancu pod nazivom TAGLANDIN, koja reguliše krvni pritisak i funkciju arterija, te igra važnu ulogu u metabolizmu kalcijuma i u energiji. Dr J. H. Vane, je 1962. godine dobio Nobelovu nagradu za medicinu zahvaljujući tome što je otkrio metabolizam esencijalnih ulja Omega 3 i 6 u prevenciji srčanih oboljenja.
ZAPALJENJA:
Konzumiranje lanenog semena utiče na smanjenje zapaljenja bilo kog porekla – sve bolesti čiji se nazivi završavaju na “ITIS”, kao na primer gastritis, hepatitis, artritis, kolitis, meningitis, tonzilitis itd.
GOMILANJE TEČNOSTI:
Redovno korišćenje lanenog semena pomaže bubrezima da izluči tečnost (vodu) i natrijum. Zadržavanje vode (edem, otok) uvek je posledica nekog oboljenja, između ostalog upale zglobova, nekih tipova gojaznosti, PMS sindroma, svih etapa kancera i kardiovaskularnih oboljenja.
Pomaže u otklanjanju peruti, akni, opadanju kose. Koristi se kao gel za učvršćivanje i ISHRANU kose. Nemojte koristiti razne brilijantine jer oni oštećuju kožu glave.
VITALNOST:
Jedan od najznačajnijih pokazatelja poboljšanja pri upotrebi lanenog semena je povećanje snage i vitalnosti. Laneno seme ima osobinu da poveća metabolički koeficijent i dejstvo ćelijske energije. Mišići se regenerišu od umora posle fizičkih vežbi.
NAČIN UPOTREBE:
Dve supene kašike lanenog semena dnevno, samlevenog i dodatog u voćni sok, jogurt, belu kafu ili u čorbu (supu). Mogu ga konzumirati osobe svakog životnog doba (i mala deca, adolescenti i stari ljudi), kao i trudnice.
DIJABETES:
Redovno konzumiranje lanenog semena pomaže u kontroli nivoa šećera u krvi. Ovo je dobra vest za obolele koji zavise od inzulina.
Laneno seme
Prevela sa portugalskog
Ema Piroska Matic

6 коментара:

  1. Zoko fenomenalan post! Laneno seme je stvarno extra. O tome nam je pričala i moja instruktorka pilatesa. Ja sam postavila post Anine fitnes kuglice u kojima se koristi mleveno laneno seme i sušeno voće a bez zaslađivača su i izuzetno su zdrave i ukusne. Svaka čast ovo bi trebalo svi da pročitaju♥

    ОдговориИзбриши
  2. Hvala Vesna....moja namera je da što više osoba pročita ovaj post,postavila sam ga svuda gde sam mogla, jer šteta ne znati ovako dobre stvari a još je dobro, što nam je laneno seme svima pristupačno.Još jednom od srca ti hvala <3

    ОдговориИзбриши
  3. Mljevene sjemenke lana već duže vrijeme koristim redovno za doručak i znam da je vrlo zdrava namirnica. Poznato mi je da ga je potrebno samljeti da bi ga organizam mogao iskoristiti, a samljevene sjemenke čuvati u frižideru.
    Ali neke podatke nisam znala dok nisam ovo pročitala.
    Izvrstan post! Hvala ti što si ga objavila.
    Srdačan pozdrav iz okolice Zagreba

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Zeza...najbolje je semenke samleti pre upotrebe i samo onoliko koliko ćete pojesti tog dana...mi meljemo svaki dan po 4-5 kašika i to nam je dnevna doza, a tako se lako i brzo samelju u mlinu za kafu.Od srca ti hvala.

    ОдговориИзбриши
  5. Laneno sijeme koristim povremeno, ubacim u neka jela, a nakon ovog tvog posta vidim da ću ga početi češće koristiti. Odličan post Zokie, savjeti su za svaku pohvalu!

    ОдговориИзбриши
  6. Hvala cookandplay,tu smo da pomognemo jedna drugoj.

    ОдговориИзбриши