Pre 5- 6 godina kad smo letovali na Kubi, prvi put sam probala ovo
jelo…jako mi se dopalo i kada smo se vratili sa odmora morala sam ga
napraviti.Prilagodila sam sastojke nama i našem ukusu i pošto je sada
vreme posta, možete ga isprobati i vi.
Sastojci:
500 g skuvanih leblebija ( slanutak )
3 velike glavice crnog luka
500 g skuvanih leblebija ( slanutak )
3 velike glavice crnog luka
1 struk praziluka
1 zelena paprika (ko voli može i ljuta)
1 šargarepa
3 paradajza zrelija (može i iz flase ili iz konzerve, oko 800 ml )
2 lista lovora
2-3 čena belog luka
1 kašika svežeg peršuna
po ukusu začini;vegeta, biber,so
100 ml ulje od semenki grožđa ili suncokretovo
1 kasicica crvene paprike ili pola slatke pola ljute
ako ne postite možete staviti i neko suvo meso ( kobasicu, rebra,suvi vrat )
Priprema:
Ja koristim leblebije ( slanutak ) iz konzerve, vi koji nemate iz konzerve ( trebaće vam oko 225 g suvog ),potopite ih preko noći u hladnu vodu, baciti tu vodu i naliti sa čistom vodom i skuvati ih sa malo bibera u zrnu, lovorov list, čen belog luka, procediti iz vode i isprati a i ne morate.
U dublju šerpu sipati ulje, dodati sitno isečen crni luk i pržiti ga oko 5 minuta ili dok ne postane staklast. Ja po nekada zamenim jednu glavicu crnog luka sa pola struka praziluka, vi kako hoćete.Ako dodajete praziluk, dodajte ga tek kad vam se crni luk malo upržio i ispržiti i njega nekoliko minuta,dodati izrendanu špargarepu, propržiti kratko i dodati papriku isečenu na sitnije ( ja obično stavljam ljutu papriku ali obavezno je očistim od semenki i žilica ) i na kraju dodati beli luk i sve to zajedno pržiti i povremeno promešati.
Kada vam je povrće isprženo, dodati leblebije.Pošto ja koristim leblebije iz konzerve uvek ih prvo ocedim od vode u kojoj su bile i isperem ih sa hladnom vodom jer imaju dosta soli u njima.Sve zajedno pržiti,vrlo kratko, stalno mešajući da vam ne zagori.Naliti paradajzom iz flaše ( ja koristim paradajz iz konzerve i sipam sve iz konzerve koja je od 800 ml ) i ne dolivam vode. Ako je paradajz kiseo, dodati kašičicu šećera.Začiniti po ukusu sa vegetom, biberom, crvenom paprikom i ako je potrebno, dodati soli. Ukrčkati na ringli a ako vam je lakše, sipati u vatrostalnu posudu i zapeći u rerni oko pola sata na 180*C.
Uz ovo jelo se obicno sluzi cisto skuvan pirinac sa dugackim zrnom ( ja koristim basmati), samo se opere, sipa se u vodu, da pirinac bude u vodi i malo preko, malo soli i bibera, kad provri smanjiti temperaturu na najmanje sto moze, poklopiti i tako dok pirinac ne “popije” svu vodu. Ako ne volite sa pirinčem poslužiti sa hlebom.
Prijatno!!!!!
Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme,koliko nas je" i čestitam našoj novoj domaćici Tanji sa bloga " Kuhinja zaposlene žene" koja nam je zadala novu temu za april, jednu od mojih omiljenih namirnica, leblebije/slanutak
1 zelena paprika (ko voli može i ljuta)
1 šargarepa
3 paradajza zrelija (može i iz flase ili iz konzerve, oko 800 ml )
2 lista lovora
2-3 čena belog luka
1 kašika svežeg peršuna
po ukusu začini;vegeta, biber,so
100 ml ulje od semenki grožđa ili suncokretovo
1 kasicica crvene paprike ili pola slatke pola ljute
ako ne postite možete staviti i neko suvo meso ( kobasicu, rebra,suvi vrat )
Priprema:
Ja koristim leblebije ( slanutak ) iz konzerve, vi koji nemate iz konzerve ( trebaće vam oko 225 g suvog ),potopite ih preko noći u hladnu vodu, baciti tu vodu i naliti sa čistom vodom i skuvati ih sa malo bibera u zrnu, lovorov list, čen belog luka, procediti iz vode i isprati a i ne morate.
U dublju šerpu sipati ulje, dodati sitno isečen crni luk i pržiti ga oko 5 minuta ili dok ne postane staklast. Ja po nekada zamenim jednu glavicu crnog luka sa pola struka praziluka, vi kako hoćete.Ako dodajete praziluk, dodajte ga tek kad vam se crni luk malo upržio i ispržiti i njega nekoliko minuta,dodati izrendanu špargarepu, propržiti kratko i dodati papriku isečenu na sitnije ( ja obično stavljam ljutu papriku ali obavezno je očistim od semenki i žilica ) i na kraju dodati beli luk i sve to zajedno pržiti i povremeno promešati.
Kada vam je povrće isprženo, dodati leblebije.Pošto ja koristim leblebije iz konzerve uvek ih prvo ocedim od vode u kojoj su bile i isperem ih sa hladnom vodom jer imaju dosta soli u njima.Sve zajedno pržiti,vrlo kratko, stalno mešajući da vam ne zagori.Naliti paradajzom iz flaše ( ja koristim paradajz iz konzerve i sipam sve iz konzerve koja je od 800 ml ) i ne dolivam vode. Ako je paradajz kiseo, dodati kašičicu šećera.Začiniti po ukusu sa vegetom, biberom, crvenom paprikom i ako je potrebno, dodati soli. Ukrčkati na ringli a ako vam je lakše, sipati u vatrostalnu posudu i zapeći u rerni oko pola sata na 180*C.
Uz ovo jelo se obicno sluzi cisto skuvan pirinac sa dugackim zrnom ( ja koristim basmati), samo se opere, sipa se u vodu, da pirinac bude u vodi i malo preko, malo soli i bibera, kad provri smanjiti temperaturu na najmanje sto moze, poklopiti i tako dok pirinac ne “popije” svu vodu. Ako ne volite sa pirinčem poslužiti sa hlebom.
Prijatno!!!!!
Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme,koliko nas je" i čestitam našoj novoj domaćici Tanji sa bloga " Kuhinja zaposlene žene" koja nam je zadala novu temu za april, jednu od mojih omiljenih namirnica, leblebije/slanutak
English Version:
CHICKPEAS GOULASH
Years ago, when we went to Cuba for
vacation, it was my firs time eating this dish.We loved it so much, so
when we came back from our vacation I tried to make it, but to our
likings and taste.This is very tasty vegetarian meal.
Ingredients:
1 large can of chickpeas ( 800 ml )
3 onions
1 banana pepper
1 carrot
1 can of chopped tomatoes (800 ml )
2 bay leafs
2 -3 garlic cloves
1 spoon fine chopped parsley
salt and freshly grind pepper
100 ml grape seed oil
1 teaspoon smoked paprika
or half teaspoon smoked paprika and half teaspoon chilli paprika
Directions:
If you are using dry chickpeas ( you will
need half a pound or 225 g ), soak them overnight in cold water.Rinse
them in the morning and add fresh water, garlic clove, bay leaf and 5/6
pepper corn.Cook them until they become soft and skin around them loosen
up.Drain the water and put them on the side.
I use canned chickpeas.
In a large pot put oil and let it get hot,
but not to hot add chopped onions and fry it for about 5 minutes or
until they become translucent,stir it some time, otherwise onion will
burn. Sometime I use two onion and half a leek, if you are using leek (
make sure that you wash leek very well, if is not washed well you will
feel sand under your teeth ) add it after onion if fried and cook it for
few minutes.Add grated carrot, which you peel first and wash and add
banana pepper, make sure that you do not put with seeds, will be to hot,
and on the end add fine chopped garlic.Mix it all together, cook it for
few minutes and then add drained and rinsed chickpeas and cook it for a
minute or two,stirring with wooden spoon and on the end add tomatoes.(
If tomatoes are not sweet enough add a teaspoon of sugar )
Season to taste and let it cook for about 10 to 15 minutes.
Pour in the Pyrex or dish that can go in the oven.
Preheat oven on 185-190*C (375 F ) and bake it for 30 minutes. When is ready goulash should not be dry.
Serve with cooked basmati rice or any long grain rice and sprinkle with fresh chopped parsley.
Enjoy!!!!!
i ja ga radila pred neki dan.. super je! =)
ОдговориИзбришиDrago mi je da ti se dopao...mi smo se danas tako najeli da ću da puknem.Topli pozdrav
ОдговориИзбришиSvidja mi se i ideja da se zapeče u rerni. Mnogo ukusno izgleda... :)
ОдговориИзбришиHvala Miki.... bilo mi je lakše da posudu stavim u rernu, jer sam imala nešto drugo da radim.
ОдговориИзбриши