Tako retko pržim meso a volim ga. Danas sam se malo vratila u davnu
prošlost, kad je mama spremala ručak na vrlo sličan način, mada je meso
retko bilo na stolu, možda dva puta nedeljno, ako i to…ali mojoj radosti
nije bilo kraja kada je bilo prženo meso iz tiganja, gde sam sa
uživanjem umakala hleb u moču od mesa.Obično smo uz to imali kuvani
krompir,koji smo takođe umakali i sa slašću jeli.
600 g mesa
400 g šampinjona ( ja sam koristila baby bella )
4 – 5 čena belog luka
grančica majčine dušice
2 – 3 kašike ulja,koje koristite
50 g putera
začini po ukusu: vegetin mix za svinjetinu,biber,so
seckani peršun
Rebra sa više mesa na njima ili meso bez kostiju, prerezati na polovinu po dužini ( ja
obično pitam mesara, kad kupim rebra ,da mi ih prereže pa ih kod kuće
sečem kolike komade volim ) oprati ih i osušiti kuhinjskim papirom.
Iseći komade kolike vi volite.
Pobiberiti, povegetiti ili ako ne koristite vegetu, posoliti i ostaviti vrlo kratko da odstoje.
Sastojci:
400 g šampinjona ( ja sam koristila baby bella )
4 – 5 čena belog luka
grančica majčine dušice
2 – 3 kašike ulja,koje koristite
50 g putera
začini po ukusu: vegetin mix za svinjetinu,biber,so
seckani peršun
Priprema:
Pobiberiti, povegetiti ili ako ne koristite vegetu, posoliti i ostaviti vrlo kratko da odstoje.
U dublji i širi tiganj staviti nekoliko kašika ulja, zagrejati na
osrednjoj temperaturi i staviti meso da se proprži i dobije lepu rumenu
bojicu, pržiti nekoliko minuta, u zavisnosti od debljine mesa,okrenuti
ih da porumene sa svih strana ( ja sam moje pržila malo duže jer su mi
komadi baš bili debeli )
Šampinjone, očistiti sa mokrim kuhinjskim papirom i oljuštiti,ako su manji iseći ih na pola, ako su veći,na malo deblje listiće.
Beli luk ostaviti u ljusci,samo ga oprati i osušiti i spljostati ga sa stranom noža, preko koje ćete udariti rukom.
U tiganj dodati puter, isečen na kockice, dodati majčinu dušicu, narezane šampinjone i spljaštani beli luk i pržiti vrlo kratko.
Rernu uključiti na 180*C i tiganj sa mesom staviti u rernu i peći oko tridesetak minuta ( u zavisnosti od debljine mesa ) ili dok se meso lepo ne ispeče.
Sipati na tanjir i preko sipati šampinjone,posuti sa seckanim peršunom i poslužiti.
Po želji skuvati krompir i poslužiti sa strane, kod nas je bila samo zelena salata.
Šampinjone, očistiti sa mokrim kuhinjskim papirom i oljuštiti,ako su manji iseći ih na pola, ako su veći,na malo deblje listiće.
Beli luk ostaviti u ljusci,samo ga oprati i osušiti i spljostati ga sa stranom noža, preko koje ćete udariti rukom.
U tiganj dodati puter, isečen na kockice, dodati majčinu dušicu, narezane šampinjone i spljaštani beli luk i pržiti vrlo kratko.
Rernu uključiti na 180*C i tiganj sa mesom staviti u rernu i peći oko tridesetak minuta ( u zavisnosti od debljine mesa ) ili dok se meso lepo ne ispeče.
Sipati na tanjir i preko sipati šampinjone,posuti sa seckanim peršunom i poslužiti.
Po želji skuvati krompir i poslužiti sa strane, kod nas je bila samo zelena salata.
Zoko, ovo ti izgleda super, volim ovakva jela koja se "gurnu" u rernu...
ОдговориИзбришиMa ovo ti je kad nemaš puno vremena da spremaš.Pozdrav, draga moja, Zoro.
ОдговориИзбриши