уторак, 28. мај 2013.

Suncokret pita

Sliku ovog recepta sam videla na blogu moje bugarske prijateljice i zaista me je oduševio izgled,pošto ne znam bugarski a prevod na engleski nema, uradila sam onako kako sam mislila da bi najbolje bilo.Recept za testo je moj, jedino sam posudila ideju.






Sastojci:


     1 kg +100 g brašna za hleb
     14 g suvog kvasca
     5 g šećera
     2 kašičice soli
     2 jajeta
     250 ml tople vode
     150 g kisele pavlake
     250 ml mlaćenice ili jogurta
     200 g putera

    Za premazivanje pite:

     1 žumance
     2 kašike mleka
      crni susam ili mak

    Za fil:


     150 g blanširanog spanaća
     100 g sira



 Priprema:

Zagrejati vodu da je mlaka, dodati šećer i kvasac,razmutiti sve zajedno i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.


U veću posudu za mešenje prosejati kg brašna, napraviti udubvljenje u sredinu, dodati kiselu pavlaku, mlaćenicu, so,dva,blago umućena jajeta i nadošli kvasac i zamesiti testo dok ne počne da se odvaja od stranica posude.Istresti testo na radnu površinu i mesiti dok ne dobijete glatko testo, po potrebi dodavati po malo brašna od onih 100 g,koji ste ostavili sa strane. Testo treba da bude meko i po malo lepljivo.
Posuti dno posude sa malo brašna, staviti testo, koje ste oblikovali u loptu,posuti testo i odozgore sa malo brašna.Pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da testo naraste.


 


Dok testo raste pripremite fil ( originalni recept je napravljen kao hleb, meni se više dopalo u obliku pite ),očistite i operite spanać, ili ako imate koprive i one bi bile dobre, i blanširajte samo nekoliko minuta,ocediti od vrele vode i staviti u ledenu vodu. Dobro ocediti i sitno iseckati. U manju zdelicu staviti izmrvljen feta sir i spanać i sve sjediniti.Ako solite,pažljivo, jer sir je slan. Ostaviti sa strane.

Naraslo testo istresti na radnu površinu i ponovo premesiti. Od ukupne količine testa odvojiti 200 g testa za loptu,koju ćete staviti u sredinu i još 350 g testa od kojih ćete napraviti latice/listiće za suncokret. Ostatak testa podeliti na 6 jufkica, svaka  210 g. Sve ponovo premesiti i lopticvu staviti u sredinu kalupa za tortu veličine 28cm , koji ste prekrili papirom za pečenje.Testo koje vam je za listiće prekriti najlonom da vam se ne suši i ostaviti sa strane, to ćemo koristiti  tek na kraju.
U originalnom receptu preostali deo testa je podeljen na dva dela i oba su premazana sa puterom i onda uvijena u rolat..meni se više dopala moja ideja jer mi je testo mnogo više lisnato,vi radite kako se vama sviđa.

Svaku jufkicu rastanjiti i premazati sa 30 g omekšalog putera ( sobne temperature ) i stavljati jednu na drugu, tako što ćete svaku sledeću jufkicu podviti malo ispod prethodne.Zadnju jufkicu ne premazajumo sa puterom ( preostalih 50 g putera ostaviti sa strane ).
Pažljivo, na blago pobrašnjenoj radnoj površini, rastanjiti testo i povremeno dodavati brašno od onih 100 g da se testo ne lepi za radnu površinu ( ovo se radi na sličan način kao za kroasane ).
Testo rastanjiti oko 70cm u dužini i oko 50cm u širini.
Premazati ga sa smesom od spanaća i sira.
 




Zaviti testo u rolat, pažljivo, jer možda je testo po malo zalepljeno za radnu površinu.Posuti malo brašna te rolati malo zavijeni rolat, veoma nežno, da dobijete glatku gornju stranu.

Rolat iseći u trouglove, svaki put brišući nož.

Ređati trouglove tako što jedan stavite širu stranu do ivice kalupa/tepsije, sledeći,šira strana, ide do lopte u sredini i tako do kraja.



Jufku, koju ste ostavili na stranu (350 g ),rastanjiti što tanje možete, kalupićem za listove,ili ako nemate kalupić sa običnom šoljom za belu kafu ili čašom, prečnika 6cm vaditi krugove, malo ih rukom razvući da dobiju oblik lista, i tupom stranom noža napraviti šarice na listu. Napravite sve listiće prvo.
Pripremljenu pogaču premazati sa umućenim žumancetom i onda naređati prvo prvi red listova i preko njih po sredini listova staviti drugi deo listova tako da dobijete latice suncokreta.Premazati i njih sa preostalom smesom od žumanaca,sredinu posuti sa makom ili crnim susamom.
Preostalih 50 g putera iseckati preko testa.
Pokriti sa najlonom i ostaviti još pola sata da raste.


Uključiti rernu na 185*C,staviti pitu i kad vam se alarm ujključi da vam kaže, rerna je zagrejana na tu temperaturu, od tada peći oko 45 minuta. Ako počne puno da rumeni,prekriti sa folijom da ne izgori.


Ispečenu pitu ostaviti u kalup 5 minuta, izvaditi iz kalupa, staviti na žicu,zaviti je sa kuhinjskom krpom ( ja uvek prvo stavim kuhinjski papir prvo pa tek onda krpu ) i ostaviti je da se prohladi.
Poslužiti je toplu sa kiselim mlekom,jogurtom, kefirom,sirom, paradajzom...ma šta god vi volite i uživajte u njoj. Spolja je hrskava a unutra meka kao pamuk.





Originalna ideja je odavde a sliku sam videla ovde
Prijatno!!!    





10 коментара: