понедељак, 20. мај 2013.

Kifle

Eh, da mi je znati, koliko li sam vrsta kifli,kiflica i  razno pecivo napravila i svaki put se oduševim sa nekim novim receptom, mada to više i nije novi recept,već samo neka finesa koja mi napravi pecivo totalno drugačije....moram da vam otkrijem jednu tajnu,nekada, a nije to bilo tasko davno,mrzela sam da mesim,ma sve što je od brašna, kvasca, tečnosti.Vremena su se promenila,ali sada više ne bih trebala da mesim, jer u godinama u kojima sam ja,sve se "lepi" tamo gde ne treba, ili je to možda slučaj samo sa mnom.






Sastojci:

800 do 900 g brašna za hleb
250 ml mleka
12 g suvog kvasca
2 kašice soli,ili po ukusu
1 kašičica šećera
250 ml mlaćenice (butter milk ) ili tečnog jogurta
150 ml otopljenog putera
2 jajeta
200 g krem sira
semenke za posipanje

Priprema :

Zagrejati mleko i dodati suvi kvasac,kašičicu šećera,1 kašiku brašna, sve sjediniti i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

U veću zdelu za mešenje ( tražim da kupim jednu malu vanglicu, ali toga ovde,na žalost nema ) prosejati brašno,( ostaviti sa strane 100 g i početi sa 800 g jer nisu svuda sva brašna ista ) dodati so,viljuškom, umućena jaja ,otopljeni puter,mlaćenicu ili jogurt i zamesiti, dok ne počne da se odvaja od stranica posude. Isipati na pobrašnjenu radnu površinu i mesiti, po potrebi dodavati od onih 100 g brašna , koje ste ostavila sa strane,dok ne umesite glatko i mekano testo, koje se ne lepi za prste.
Testo oblikovati u loptu, vratiti u posudu za mešenje,blago ga premazati sa uljem, pokriti sa najlonom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Uduplano testo isipati na radnu površinu, podeliti na koliko loptica hoćete, ja sam htela veće kifle i podelila ih na 17 loptica, svaka lopta mi je bila oko 115 g ( obično ih merim jer volim da su mi kifle, manje više, istih veličina ).

Svaku lopticu ponovo premesiti i rastanjiti u veći oval, na početku staviti krem sira a pri dnu razrezati na koliko volite mesta ali ne do kraja.Urolati kiflicu i stavljati ih na pleh, koji ste podmazali sa puterom ili prekrili papirom za pećenje. Pokriti sa najlonom i ostaviti ih još pola sata do 45 minuta, dok vam se skoro ne uduplaju u veličini.

Premazati kifle sa umućenim jajetom i kašikom mleka,posuti sa semenkama po ukusu il ako volite, i krupnom solju.

Staviti kifle u hladnu rernu i uključiti na 185*C i peći ih oko 25 do 30 minuta ili dok vam ne porumene.

Ostaviti u plehu da se prohlade i poslužiti sa kiselim mlekom,ajvarom ili bez ičega.

Odlične su i sledećeg dana, samo ih zagrejati na 20 sekundi u mikrotalasnoj ili običnoj rerni ( malo duže ).

Ove kifle vam mogu biti i prazne ili sa džemom, nutelom,čokoladom....ako ih pravite prazne mogu vam poslužiti za manje sendviče,deci za užinu.







Prijatno!!!!!!



Нема коментара:

Постави коментар