петак, 24. мај 2013.

Pita sa trešnjama i šljivama

Uskoro nam stižu trešnje...možda ih kod vas već i ima, evo jednog lepog recepta za sočnu pitu (pie ) od njih


Sastojci:


     2 kašike džema od kajsija
     3 kašike brendija
     650 g očišćenih trešanja
     150 g šljiva
     150 g šećera
     50 g listića badema
     125 g brašna
     3 g praška za pecivo
     prstohvat soli
     90 g omekšalog ali još uvek hladnog putera
     1 jaje,sobne temperature
     1 žumance,sobne temperature
     1 kašičica vaniline esencije ili vanilla paste
     1 kašičica esencije badema
      prah šećer za posipanje pite

Priprema:

U dublji i veći tiganj staviti džem i brendi i pustiti da se sve otopi i sjedini oko 1 minut, dodati očišćene trešnje i isečene šljive na komade i sve to zajedno kuvati,povremeno mešajući, dok vam se tečnost  ne zgusne,oko 5 minuta.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi,oko 20 minuta.
U multipraktik staviti šećer i listiće badema i sve to zajedno samleti dok ne dobijete samlevene bademe.
Rernu uključiti na 175*C da se greje.
Kalup sa štipaljkom, veličine 22cm podmazati i pobrašniti i ostaviti na stranu.
 U samlevene bademe dodati brašno i so i pulsirati da se sjedini;dodati puter i pulsirati smesu dok ne izgleda kao krupni pesak dodati jaje, žumanac, vanilu i ekstrakt badema i sve dobro sjediniti oko 15 sekunde, po potrebi stati u spatulom skinuti sve sa stranica.
Sipati smesu u kalup i pomoću male spatule  naneti testo na stranice kalupa a testo u sredini poravnjati.
Promešati trešnje da se sve sjedini i sipati u sredini testa i poravnjati, ostaviti oko 2 cm okolo nepokriveno sa trešnjama i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta i dok vam stranice testa ne porumene.
Nožem ići okolo stranice da oslobodite testo od stranice kalupa i ostaviti da se ohladi oko 30 minuta na žici, skinuti stranice kalupa i posuti sa prah šećerom i poslužiti.


Ako mislite da imate previše tečnosti u voću dodajte kašiku griza, meni nije smetao višak tečnosti,čak mi je kora bila sočnija i pita mi se mnogo više dopala sledećeg dana.
Možete poslužiti i sa kuglom sladoleda od vanile.

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Beautiful... It looks really good, Zokie. So red, so tasty...
    Have a nice day, Zokie!

    ОдговориИзбриши
  2. Thank you my dear friend!!!! Hugs and kisses ( XOXOX )

    ОдговориИзбриши
  3. Trešnje kod nas tako brzo prođu da nikad ništa ne pravim sa njima, samo ih jedem a i nikad nisu šljive i trešnje zajedno zrele. Mnogo ukusno izgleda.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ako hoćeš, koristi iz zamrzivača,kod nas šljiva preko cele godine ali trešanja ne, ali se mogu kupiti zamrznute po pristojnoj ceni.Hvala i topli pozdrav.

      Избриши