Uskoro nam stižu trešnje...možda ih kod vas već i ima, evo jednog lepog recepta za sočnu pitu (pie ) od njih
Sastojci:
2 kašike džema od kajsija
3 kašike brendija
650 g očišćenih trešanja
150 g šljiva
150 g šećera
50 g listića badema
125 g brašna
3 g praška za pecivo
prstohvat soli
90 g omekšalog ali još uvek hladnog putera
1 jaje,sobne temperature
1 žumance,sobne temperature
1 kašičica vaniline esencije ili vanilla paste
1 kašičica esencije badema
prah šećer za posipanje pite
2 kašike džema od kajsija
3 kašike brendija
650 g očišćenih trešanja
150 g šljiva
150 g šećera
50 g listića badema
125 g brašna
3 g praška za pecivo
prstohvat soli
90 g omekšalog ali još uvek hladnog putera
1 jaje,sobne temperature
1 žumance,sobne temperature
1 kašičica vaniline esencije ili vanilla paste
1 kašičica esencije badema
prah šećer za posipanje pite
Priprema:
U dublji i veći tiganj staviti džem i
brendi i pustiti da se sve otopi i sjedini oko 1 minut, dodati očišćene
trešnje i isečene šljive na komade i sve to zajedno kuvati,povremeno
mešajući, dok vam se tečnost ne zgusne,oko 5 minuta.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi,oko 20 minuta.
Skloniti sa ringle i ostaviti da se prohladi,oko 20 minuta.
U multipraktik staviti šećer i listiće badema i sve to zajedno samleti dok ne dobijete samlevene bademe.
Rernu uključiti na 175*C da se greje.
Kalup sa štipaljkom, veličine 22cm podmazati i pobrašniti i ostaviti na stranu.
Rernu uključiti na 175*C da se greje.
Kalup sa štipaljkom, veličine 22cm podmazati i pobrašniti i ostaviti na stranu.
U samlevene bademe dodati brašno i so i pulsirati da se sjedini;dodati
puter i pulsirati smesu dok ne izgleda kao krupni pesak dodati jaje,
žumanac, vanilu i ekstrakt badema i sve dobro sjediniti oko 15 sekunde,
po potrebi stati u spatulom skinuti sve sa stranica.
Sipati smesu u kalup i pomoću male spatule naneti testo na stranice kalupa a testo u sredini poravnjati.
Promešati trešnje da se sve sjedini i sipati u sredini testa i poravnjati, ostaviti oko 2 cm okolo nepokriveno sa trešnjama i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta i dok vam stranice testa ne porumene.
Nožem ići okolo stranice da oslobodite testo od stranice kalupa i ostaviti da se ohladi oko 30 minuta na žici, skinuti stranice kalupa i posuti sa prah šećerom i poslužiti.
Promešati trešnje da se sve sjedini i sipati u sredini testa i poravnjati, ostaviti oko 2 cm okolo nepokriveno sa trešnjama i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj rerni oko 40-45 minuta i dok vam stranice testa ne porumene.
Nožem ići okolo stranice da oslobodite testo od stranice kalupa i ostaviti da se ohladi oko 30 minuta na žici, skinuti stranice kalupa i posuti sa prah šećerom i poslužiti.
Ako mislite da imate previše tečnosti u voću dodajte kašiku griza,
meni nije smetao višak tečnosti,čak mi je kora bila sočnija i pita mi se
mnogo više dopala sledećeg dana.
Možete poslužiti i sa kuglom sladoleda od vanile.
Prijatno!!!!
Možete poslužiti i sa kuglom sladoleda od vanile.
Prijatno!!!!
Beautiful... It looks really good, Zokie. So red, so tasty...
ОдговориИзбришиHave a nice day, Zokie!
Thank you my dear friend!!!! Hugs and kisses ( XOXOX )
ОдговориИзбришиTrešnje kod nas tako brzo prođu da nikad ništa ne pravim sa njima, samo ih jedem a i nikad nisu šljive i trešnje zajedno zrele. Mnogo ukusno izgleda.
ОдговориИзбришиAko hoćeš, koristi iz zamrzivača,kod nas šljiva preko cele godine ali trešanja ne, ali se mogu kupiti zamrznute po pristojnoj ceni.Hvala i topli pozdrav.
Избриши