Idealno za ove tople dane...može biti predjelo ili lagani ručak sa paradajz salatom
Sastojci:
750 g mekog,belog kozjeg sira
2 veće cvekle, skuvane na pari
2-3 kašike jabukovog sirćeta
6 kašika bundevinog ili ulja od koštica grožđa
jezgra oraha
desetak perca vlašca
so i krupno istucani šareni biber
Priprema:
Oljuštiti cveklu,iseći je na šnite
debljine oko 1cm,zaseći svaku da dobije četvrtasti oblik,pa ih
istapkajte kuhinjskim papirom da uklonite višak tečnosti.
Kalup za terin zapremine 1.2l obložite pokvašenim i isceđenim papirom za pečenje.
Kalup za terin zapremine 1.2l obložite pokvašenim i isceđenim papirom za pečenje.
Na dno rasporedite jedan sloj sira da
bude visine 1cm,pa preko njega postaviti šnite cvekle,ostavljajući ivice
okolo prazne.Nastaviti sa slojem sira ,zatim slojem cvekle,pa završiti
sirom.
Pokriti papirom za pečenje,lagano pritisnuti dlanovima i prebaciti u frižider,najmanje dva sata ( ja sam ostavila preko noći ).
Pokriti papirom za pečenje,lagano pritisnuti dlanovima i prebaciti u frižider,najmanje dva sata ( ja sam ostavila preko noći ).
Pre služenja, izvrnuti terin na dasku za sečenje. Umutiti sa žicom ulje,sirće,malo soli i sitno seckan vlašac.
Terin iseći na deblje šnite,nož brisati posle svakog
sečenja.Prebaciti šnite na pojedinačne tanjire,poređati okolo polutke
jezgra oraha,posuti sa krupno tucanim biberom i vinegretom koji ste
prethodno umutili. Možete ukrasiti sa nekim rendanim sirom, peršunom ili
percima vlašca.
Poslužiti sa prepečenim hlebom.
Prijatno!!!!!
Poslužiti sa prepečenim hlebom.
Prijatno!!!!!
Kako ovo atraktivno izgleda! Na prvi pogled, dok nisam pročitala recept, pomislila sam da je u pitanju neki dezert...
ОдговориИзбришиZoro moja..ovo je tako ukusno, taj preliv od jabukovog sirćeta sa uljem da takav šmek, da ga je zadovoljstvo jesti.Moj muž i ja smo ovo pojeli na brzinu, a idealno je za neko veće društvance...uz meze i piće.Pozdrav,draga moja.
ОдговориИзбришиZoki ovo je fenomenalno, zdravo dekorativno! Naročito mi je interesantan preliv!
ОдговориИзбришиHvala Vesna... ja sam se oduševila ukusom.Topli pozdrav
Избриши