Imala sam baget, koji nije uspeo da se upotrebi, a grehota je bacati hleb, evo sta je ispalo od njega.
Sastojci:
1 celi baget
750 ml punomasnog mleka
3 jaja
150 g šećera
2 kašike esencije vanile
1/2 kašičice cimeta
1/4 kašičice muškatnog oraha
prstohvat soli
85 g suvih brusnica
2 kašike otopljenog putera
Sastojci za kremu:
65 ml burbon viskija
65 ml javorovog sirupa
125 g braon šećera
250 ml vode
2 kašike gustina/skrobnog brašna
2 kašike vode
Priprema:
Iseci hleb u komade veličine 1.5cm, ako imate šolju od 250 ml takvih šolja napunjene ovlaš hlebom, vam je potrebno deset za ovaj recept, sipati mleko preko hleba i dobro promešati da se ovlaži hleb, Ostaviti da odstoji oko desetak minuta ili dok hleb ne upije svo mleko.
U posebnoj činiji, umutiti žicom, jaja, šećer, esenciju vanile, cimet, muškatni orah i prstohvat soli. Preliti preko hleba sve izmešati, pa dodati suve brusnice i još jednom sve izmešati, prelite preko sa dve kašike otopljenog putera i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj pećnici na 175*C oko sat vremena, ili dok vam nož ne izadje čist, kad zabodete u sredinu kolača.
Dok se kolač peče, napravite kremu.
U šerpicu sipati vodu, braon šećer, javorov sirup (ako nemate, može i bez njega) i viski. Pustiti da provri, smanjiti temeperaturu pa dodati gustin, koji ste prethodno razmutili u vodi, dodavati polako smesi od vode i viskija, žicom mešajući, da vam se ne stvore grudvice. Mutiti oko 1 minut, ili dok vam se ne zgusne.
Ostavite kolač da vam se malo prohladi, pa ga mlakog poslužiti sa kremom.
Ovaj kolač možete poslužiti i sa kremom od vanile ili kuglom sladoleda.
Prijatno!!!!
Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme, koliko nas je",čestitam našoj novoj domaćici Neveni sa bloga " Hleb i lale",koja nam je zadala novu namirnicu za mesec maj,hleb
Skoro objavih, juče mislim, neki bread pudding ali ovaj kolač mi se mnogo više sviđa .
ОдговориИзбришиHvala Tajana, imam i ja taj bread pudding od hleba sa suvim grožđem i cimetom ja volim i jedan i drugi,sad ću malo da prošetam po tvom blogu. Hvala i topli pozdrav.
ИзбришиHvala na poseti i pažnji :-) Nema baš mnogo da se šeta, ali biće, nadam se :-)
ИзбришиSamo polako, biće i više.Topli pozdrav
ИзбришиZokie, that's the best decisioin! Very good!
ОдговориИзбришиHave a nice evening!
Gery, my friend, thank you so much.
Избриши