среда, 29. мај 2013.

Kolač od starog/bajatog hleba

Imala sam baget, koji nije uspeo da se upotrebi, a grehota je bacati hleb, evo sta je ispalo od njega.





Sastojci:


     1 celi baget
     750 ml punomasnog mleka
     3 jaja
     150 g šećera
     2 kašike esencije vanile
     1/2 kašičice cimeta
     1/4 kašičice muškatnog oraha
     prstohvat soli
     85 g suvih brusnica
     2 kašike otopljenog putera

     Sastojci za kremu:

     65 ml burbon viskija
     65 ml javorovog sirupa
     125 g braon šećera
     250 ml vode
     2 kašike gustina/skrobnog brašna
     2 kašike vode


Priprema:

Iseci  hleb u komade veličine 1.5cm, ako imate šolju od 250 ml takvih šolja napunjene ovlaš hlebom, vam je potrebno deset za ovaj recept, sipati mleko preko hleba i dobro promešati da se ovlaži hleb, Ostaviti da odstoji oko desetak minuta ili dok hleb ne upije svo mleko.   

U posebnoj činiji, umutiti žicom, jaja, šećer, esenciju vanile, cimet, muškatni orah i prstohvat soli. Preliti preko hleba sve izmešati, pa dodati suve brusnice i još jednom sve izmešati, prelite preko sa dve kašike otopljenog putera i staviti da se peče u prethodno zagrejanoj pećnici na 175*C oko sat vremena, ili dok vam nož ne izadje čist, kad zabodete u sredinu kolača.  

Dok se kolač peče, napravite kremu.  

U šerpicu sipati vodu, braon šećer, javorov sirup (ako nemate, može i bez njega) i viski. Pustiti da provri, smanjiti temeperaturu pa dodati gustin, koji ste prethodno razmutili u vodi, dodavati polako smesi od vode i viskija, žicom mešajući, da vam se ne stvore grudvice. Mutiti oko 1 minut, ili dok vam se ne zgusne.  

Ostavite kolač da vam se malo prohladi, pa ga mlakog poslužiti sa kremom.  

Ovaj kolač možete poslužiti i sa kremom od vanile ili kuglom sladoleda. 

Prijatno!!!! 

Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme, koliko nas je",čestitam našoj novoj domaćici Neveni sa bloga " Hleb i lale",koja nam je zadala novu namirnicu za mesec maj,hleb
 

6 коментара:

  1. Skoro objavih, juče mislim, neki bread pudding ali ovaj kolač mi se mnogo više sviđa .

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Tajana, imam i ja taj bread pudding od hleba sa suvim grožđem i cimetom ja volim i jedan i drugi,sad ću malo da prošetam po tvom blogu. Hvala i topli pozdrav.

      Избриши
    2. Hvala na poseti i pažnji :-) Nema baš mnogo da se šeta, ali biće, nadam se :-)

      Избриши
    3. Samo polako, biće i više.Topli pozdrav

      Избриши
  2. Zokie, that's the best decisioin! Very good!
    Have a nice evening!

    ОдговориИзбриши