петак, 3. мај 2013.

Posni ručak

Danas smo uživali u ovom posnom ručku....možda će se dopasti i vama



Sastojci za ribu:
fileti pastrmke
1 limun
4 čena belog luka
1 kašika sitno seckanog peršuna
sveže samleveni biber
so
nekoliko kašika maslinovog ulja

Za spljoštani krompir:
2 osrednja krompira po osobi, ili više
so
ulje za prženje

Yu Choy: ( kinesko povrće iz familije kupusa )
desetak manjih stabljikica ovog povrća
4 čena belog luka
ulje
biber,so, malo vegete

Priprema ribe:
Oprati ribu i osušiti je kuhinjskim papirom. ( možete koristiti ribu po vašem izboru )

U posebnu zdelicu staviti sitno iseckan beli luk, peršun, sok od limuna, maslinovo ulje,so, sveže samleveni biber i izmešati da se so otopi. Sve to preliti preko fileta ribe, pokriti i ostaviti oko sat vremena da se marinira u toj smesi.( ja sve to stavim u pleh u koji ću peći i pokrijem sa folijom )

Uključiti rernu na 175*C i peći ribu u prethodno zagrejanoj rerni oko 15 minuta,pokrivenu, otklopiti i peći još 5 minuta.Riba ne treba dugo da se peče, na taj način ćete dobiti sočnu i ukusnu ribu.

Poslužiti sa svežim limunom i preliti sa sokom u kom se riba pekla.

Spljoštani krompir:
Obično koristim krompir sa roze ljuskom a veoma je ukusno i sa mladim krompirom.

Krompir dobro oprati i sa četkicom izribati mu ljusku, ali ne ljuštiti ga.Birajte krompire osrednje veličine. Oprane krompire staviti u šerpu i naliti sa vodom. Dodati kašičicu soli,poklopiti i pustiti da provri,smanjiti temperaturu na osrednju i kuvati dok se krompir ne skuva. Ocediti vodu i ostaviti da se krompir malo ohladi i osuši od vode ili ga vi obrišite sa kuhinjskim papirom. Nekim težim predmetom udariti krompir da se spljošta ( ja sam to uradila sa šerpom u kojoj se krompir kuvao ) u obliku pljeskavice, ali ne previše,da se ne bi krompir raspao.

Zagrejati ulje u teflonski tiganj i staviti onoliko krompira koliko možete lepo da prevrnete, ne stavljati previše, i pržiti na osrednjo-jačoj temperaturi oko 3-4 minuta na svakoj strani ili dotle dok vam lepo ne porumene. Izvaditi na tanjir, na koji ste stavili kuhinjski papir da se ocedi višak masnoće. Posoliti. ( ja koristim so koja ima suve biljčice u sebi, herbamare )

Poslužiti toplo.


Yu Choy: ( kinesko povrće iz familije kupusa )
Prvi put sam ovo povrće jela kad je naša buduća snaha pripremala kao prilog pečenom mesu i jako mi se dopalo.

Povrće dobro oprati i deblje, donje delove ,odstraniti. Ja ih nisam bacila već sam ih iskoristila,jer ih mi volimo. Ostatak povrća iseći na 2-3 dela i staviti na stranu.

U dublji tiganj sipati 3-4 kašike ulja, dodati pasirani ili sitno iseckan beli luk i pržiti na osrednjoj temperaturi 1 minut, dodati deblje delove povrća i pržiti zajedno oko 3-4 minuta,stalno mešajući i pazite da vam beli luk ne izgori,dodati lisnate delove povrća,poklopiti i dinstati ( povrće će samo ispustiti tečnost ) samo dotle dok povrće ne omekša, oko 5 minuta.

Pobiberiti,posoliti i dodati vrlo malo vegete.

Poslužiti toplo a možete ga jesti i hladno.

Prijatno!!!!!!


Danas je veliki petak i ništa se nije radilo....ja sam malo "prošetala" sa mojim fotićem po našoj bašti, koja se "probudila" u zadnjih nedelju dana, ali sam prvo "ofarbala" jaja.


Najzad je i kukurek procvetao i ovo je prvi put da je ovako lep,obično nema tako puno cvetova.


Komšinicina magnolija je tako lepo cvetala.Mnogo je volim i pokušali smo dva puta sa žutom magnolijom i nismo imali puno sreće, mislim da smo kupili isuviše malu i nisu preživele zimu...bojim se da probam i treći put.


Volim to drvce....jedno od prvih koje procveta i svaki put se obradujem tim malim žutim cvetićima.


Tu su lepi narcisi...


Prve lale...a ima ih još koje cvetaju kasnije


Zumbuli.....nešto sa njima nemam sreće, svake godine posadim po desetak lukovica, da bi u proleće procvetalo tek nekoliko, jer ostatak su veverice otkopale i prenele na neko drugo mesto, od ove godine ih više neću saditi



Ubrala sam i prve ljubičice....obožavam ih. 

Uživali smo, suprug i ja, u ovom lepom danu, koji smo završili sa jednom fantastičnom šetnjom.

Volim da učestvujem u ovoj igrici koju je započela Maja. Domaćica za ovaj mesec je Ivana,sa bloga So i Biber, koja je izabrala ribu kao namirnicu.

3 коментара:

  1. Све је дивно, али ме потпуно одушевио начин припреме кромпира!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Gago...moj muž kad je juče video taj krompir,ali malo iz daleka..onako sav u čudu me pita,pa zar danas jedemo meso?tek meni onda ništa nije bilo jasno i ja u čudu pitam, a gde ti vidiš meso? i on mi pokaže na krompir...ja počeh da se smejem i tek onda on bolje pogleda i kaže.... au, pa ja sam mislio da je ovo pljeskavica jer odakle sam ja pogledao šta je na tanjiru izgledalo mi je kao pljeskavica. Ako volite krompir, probaj na ovaj način, oduševiće vas ukus. Topli pozdrav.

      Избриши