Juče u našoj maloj prodavnici vidim divne crvene paprike a jeftine, da jeftinije ne mogu da budu...kako mogu da im odolim a da ih ne kupim i naravno,kupih ih.
Sastojci:
9 velikuh crvenih roga paprika ( mogu i iz zamrzhivača )
1 kg krompira
400 g mlevenog mesa, po izboru
1 mala glavica crnog luka
1 struk praziluka
3 čena belog luka
po ukusu;vegeta, biber,so
na vrh nožas ljuta mlevena paprika( po želji i ne morate )
1 kašika sitno seckanog peršuna
Za pohovanje paprika:
2 do 3 jajeta
brašno
mrvice
ulje za prženje
Za preliti musaku:
3 jajeta
500 ml mleka ili više
1 kašičica vegete
2 kašike kisele pavlake ili gustog jogurta
Priprema:
Paprike ispeći uveče, oljuštiti ih i ostaviti preko noći da se ocede.
Ispohovati paprike, tako što ćete prvo staviti u brašno pa u umućena jaja i na kraju u prezle,pržiti ih na osrednjoj temperaturi dok vam blago ne porumene.Ispohovane paprike staviti na kuhinjski papir da se ocede od viška masnoće i ostaviti ih sa strane.
U veći i dublji tiganj sipati malo ulja i dodati sitno iseckan crni luk, propržiti ga samo dok ne postane staklast i dodati sitno iseckan praziluk, samo beli i svetllo zeleni deo i pržiti dok ne omekša.Dodati mleveno meso ( ja sam koristila pola telećeg pola svinjskog ) i upržiti dok voda ne uvri. Dodati sitno seckan peršun i beli luk ( ja dodajem cele malecke ljute papričice oko 3-4 jer mi volimo ljuto ),začine po ukusu i sve zajedno promešati.
U posudu 20cm X 20cm i duboku oko 6cm narezati na tanje kolutove polovinu krompira,preko krompira raspodeliti polovinu pečenih paprika i preko paprika staviti polovinu količine mesa, preko mesa staviti drugu polovinu paprika,preko drugu polovinu mesa i završiti sa krompirom.
U tiganj dodati jaja, mleko, kiselu pavlaku i kašičicu vegete, sve dobro umutiti sa žicom za mućenje i lagano preliti preko krompira.Meni je bilo dovoljno tečnosti da prekrije sve.
Staviti preko papir za pečenje ( za njega vam se neće zalepoti gornji sloj krompira a za foliju hoće ) i tek onda prekriti sa folijom i dobro zatvoriti sa svih strana.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni oko 45 minuta na 185*C onda otkriti i ostaviti još deset do petnaset minuta da se zapeče gornja korica.
Ostaviti desetak minuta da se prohladi, seći na komade i poslužiti uz zelenu salatu.Mi smo je jeli sa mladim krastavcima.
Prijatno!!!!
It looks very delicious. The bulgarian moussaka contain potatoes, mince, tomatoes and different spices. But your moussaka also looks great!
ОдговориИзбришиHave a nice day, Zokie!
Thanks my dear. I think moussaka can be made anyway you like it.I would love to make Bulgarian moussaka one day.I think I made once with tomatoes, but also like with egg plant...hugs and kisses for you, my dear friend ( XOXOX )
Избриши