среда, 22. мај 2013.

Musaka (casserole) od tikvica i starog/bajatog hleba

Još jedan način kako da iskoristite tikvice, kojih trenutno ima u izobilju, i stari/bajat hleb, može vam biti doručak, ručak ili večera, što god vi poželite 


Sastojci:


     6-8  jajeta
     200 g ricotta sira ili mladog sira
     100 g rendanog parmezana
     1/4 kašičice ljutog sosa (tabasco ili bilo koji drugi ljuti sos)
     1 kašičica soli
     1/4 kašičice sveže mlevenog bibera
     750 ml rendanih tikvica
     4-5 svežih paradajza
     20 listova svežeg bosiljka
     4 parčeta starijeg hleba isečenog na kockice
     po potrebi maslinovo ulje


Priprema:


Zagrejati rernu na 170*C  
U veću posudu umutiti jaja sa ricotta sirom dok ne dobijete glatku smesu, dodati rendani parmezan, ljuti sos, so i biber. 

Iseckati paradajz na sitnije komade, pa dobro iscediti tečnost ( staviti u kuhinjski papir pa dobro upiti sav višak tečnosti), dodati bosiljak, ocedjeni paradajz i narendanu tikvicu smesi od umućenih jaja.  

Nakvasiti hleb sa malo vode, pa ga ocediti pomoću kuhinjskog papira te vlažan hleb dodati ovoj smesi od jaja, sve dobro promešati da se sjedini. 

Vatrostalnu činiju veličine 22cmX34cm podmazati stranice i dno dobro sa maslinovim uljem. Sipati ovu smesu, poravnjati.  

Peći oko 30 minuta, treba blago da porumeni i naraste, ako nije, povećati temperaturu na 200*C i peći još 5 do 10 minuta.

Poslužiti sa zelenom salatom a za doručak sa jogurtom.

Ovo bi moglo da se napravi i u kalupima za maffine.

Prijatno!!!!

Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme, koliko nas je",čestitam našoj novoj domaćici Neveni sa bloga " Hleb i lale",koja nam je zadala novu namirnicu za mesec maj,hleb

2 коментара: