четвртак, 9. мај 2013.

Sirup od mente/nane i limunada od sirupa

Verovatno da u bašti imate već puno mente/nane, evo jedan od načina kako da je iskoristite. 



Sastojci:

 500 ml listova mente, dobro napakovanih
 250 g šećera
 250 ml vode

    Za limunadu od nane:
  250 ml sirupa od mente/nane
  125 ml sveže iscedjenog limunovog soka
  625 ml hladne vode (možete i mineralnu vodu)
  desetak kocke leda
  nekoliko listova sveže mente za dekoraciju


 Priprema:


 Listove nane oprati pa ih staviti u šerpicu, dodati šećer i vodu i pustiti da provri.

Smanjiti temperaturu i pustiti da se tiho kuva oko desetak minuta.  Isključiti.

Poklopiti i ostaviti od pola sata do sat vremena da odstoji.

Procediti u teglicu, pri čemu ćete dobro pritisnuti listove nane da izvučete što više možete aromu i ostaviti da se potpuno ohladi pa držati u frižider.






Da biste napravili limunadu, pomešajte sve sastojke i ipak probajte na kraju za slatkoću, jer nisu nam svima ukusi isti.Dodati po potrebi.

Ovaj sirup mozete koristiti da napravite finu limunadu, da prelijete vocnu salatu, da dodate u vrucu cokoladu.

Prijatno i živeli!!!

Danas sam malo "prošetala" po mojoj bašti i okućnici...vidi se da je proleće stiglo i kod nas u Kanadu



Procvetala je naša kruška, ali da li ću uspeti da uberem jednu krušku...ne verujem jer ih veverice unište pre nego što uopšte sazru.








Naše lepe jabučice,ove godine nisu cvetale kao prošle godine, verovatno će biti mnogo manje jabuka, ali ni njih mi ne uberemo jer veverice ih uberu pre nas.




Lepa magnolija, nije naša... mi smo pokušali dva puta sa žutom magnolijom i nije nam preživela zimu, ne verujem da ćemo pokušati i treći put...ovo je od našeg komšije.





Ljubičice.......auuuuu one su nam preuzele celi travnjak i u bašti ih svuda ima....a ja ih obožavam i neka sev samo šire.


 Ne znam kako se zove ovo cveće na srpskom, na engleskom je creeping phlox i ja ga obožavam,cela bašta mi se šareni od njega.








 Još jedno cveće koje ne znam kako se zove na srpskom, na engleskom je forget me not i širi su svuda, a tako je lepo i nežno,najviše volim što  na jednoj biljčici ima dve boje, roze i plava...







Ovde ima svašta, ali ima i belog luka, koji obavezno sadim između ruža, kažu da pomaže da ruže nemaju one sitne biljne vaši.. u mojoj bašti imam jako puno ruža i daylillies   mislim da ne postoji daylilly koji ja nemam, jeste cvet traje samo 24 sata ali cvetaju celo leto...tokom leta ću postaviti i njihove slike.

Moja velika ljubav, pored moje porodice je cveće, koje izuzetno volim i poklanjam mu jako puno vremena.

Hvala vam što ste prošetali sa mnom kroz moju bašticu...priča se nastavlja.







4 коментара:

  1. Zoko!
    Dopao mi se predlog za sirup i limunadu od mente-nane:) Baštica ti je prelepa. Flox se i kod nas isto zove, nema domaće ime. Ako te teši, ni ja vise ne pokušavam da posadim magnoliju i meni je zima ovde u Vojvodini, Banatu, uništi, takođe, za utehu, kod nas nema veverica da jedu voće, ali zato ptice, čvorci, kad se obruše, a obruši se cello jato, pojedu npr. ceo rod trešanja, ili grožđa ili... Mi ovde zbog njih kačimo zastavice koje lepršaju na vetru da malo bude o za nas od svega:D I da, I mi sadimo beli luk pored ruža iz istog razloga:)Zoko, ne samo da si dobra kuvarica već se vidi da si i dobra baštovanka. Pozdrav:)

    ОдговориИзбриши
  2. Draga moja Olja, od srca ti hvala na lepim rečima...cveće jako,jako volim u našoj ulici mi imamo najviše cveća i nikad mi ga nije dosta...svaki put tražim malo mesta gde bih zasadila nešto novo. Na žalost nemam baštu i povrća u njoj, plac oko kuće nije veliki a tamo gde bih mogla puno je hladovine, zato se zadovoljavam letnjim pijacama, kojih ima jako puno. Imam neven,koji sam donela iz Vojvodine, pre 4-5 godina i on mi se vraća oz godine u godinu. Topli pozdrav, draga moja.

    ОдговориИзбриши
  3. Jako mi se dopala ideja za sirup, pa posle kombinacija sa limunadom! Davno sam pila sok, kupovni (bila je neka varijanta "healthy food", mislim da ga više ni ne proizvode :)) koji je bio od nane i limuna i zaista neverovatno osvežava!

    ОдговориИзбриши
  4. Hvala Ime Hrane.....mi ovaj sirup jako volimo, volimo miris i ukus nane .

    ОдговориИзбриши