петак, 17. мај 2013.

Puding sa veknom od grozđa i cimeta

Dorucak koji cete pripremiti vece pre i samo ga ispeci ujutru kad ustanete, ovo moze da vam bude i dorucak voljenoj osobi za Valentino. Mozete posluziti samo sa cimetom i secerom ili sa javorovim sirupom uz sveze voce.




Sastojci:

     hleba sa suvim grozđem i cimetom ( cinnamon and raisin bread ) ili običan hleb      

     750 ml mleka
     5 komada jaja
     250 ml tečne pavlake sa 12% masnoće ( ako nemate onda 125 ml mleka i 125 ml tečne pavlake)
     150-200 g šećera
     1 kasika tečne vanile
     1/8 kašičice narendanog muškatnog oraha
     250 g krem sira (ABC, Philadelphia)
     1 kašičica naribane narandžine korice
     po ukusu šećer i cimet, javorov sirup


Priprema:

U posudu staviti 3 jajeta pa ih umutiti sa žicom, vrlo kratko, dodati mleko, tečnu pavlaku, pola količine šećera i vanilu i sve to sjediniti sa žicom za mućenje. Ostaviti na stranu.

Vatrostalnu posudu podmazati sa malo putera ili sa sprejom za pečenje, pa naređati po 6 parčadi hleba sa cimetom i grožđicama ( kojima ste prethodno odsekli koricu) u redu, da preklapaju jedno drugo po malo.Ovako ćete naređati dva reda.
Vatrostalna činija treba da bude oko 23cm X 34cm ili slične veličine a oko 4-5cm duboka ili dublja.
 

Preliti sa pola smese od mleka.



U multipraktik staviti krem sira, 2 komada jaja, naribanu koricu od pomorandže i onu drugu polovinu šećera, sve to sjediniti pa preliti preko hleba.

Preko smese od sira naređati preostalih 12 parčadi hleba, po 6 u svakom redu, preliti preostalom smesom od mleka, ali pažljivo, da vam svako parče hleba bude natopljeno.

Pokriti folijom i ostaviti preko noći ili najmanje 8 sati, u frižider.



Ujutru zagrejati rernu  na 175*C, otkriti i peci oko 55 minuta,ostaviti da odstoji desetak minuta pre nego što poslužite.

Pre služenja posuti sa izmešanim šećerom i cimetom ili po želji sa javorovim sirupom i svežim voćem.

Ako nemate ovaj hleb, možete koristiti običan hleb za tost, odseći mu koricu, posuti sa groždjicama i cimetom pomešanim sa malo šećera i uraditi sve ostalo po receptu.

Prijatno!!!      


Ovaj recept prijavljujem za igricu "ajme, koliko nas je",čestitam našoj novoj domaćici Neveni sa bloga " Hleb i lale",koja nam je zadala novu namirnicu za mesec maj,hleb 

4 коментара: