субота, 1. март 2014.

KuVarijacije .........Pužići sa suvim grožđem

Ovomesečni recept za Kuvarijacije sam morala da malo promenim, ustvari sam promenila samo izgled, umesto pužića, napravila sam ih u obliku kiflica, jer moj dragi muž ih ne bi drugačije jeo,sastojci za testo i kremu su potpuno isti i mogu vam reći da smo se mi oduševili sa ovim pecivom.
Recept koji smo isprobali je sa Aninog bloga  Prstohvat soli  a tema je bila  " Pužići sa suvim grožđem"



Sastojci:

530 g brašna
10 g suvog kvasca
prstohvat soli
100 g šećera
120 ml mlake vode
150 g putera za kolače
3 jaja
korica pomorandže ( u mom slučaju prirodno ulje od pomorandže )
100 g suvog grožđa

Sastojci za kremu:

300 ml mleka
2 žumanca
100 g šećera ( smanjila sam na 50 g )
prstohvat soli
40 g oštrog brašna
1 kašičica vanilla paste

i još:

2 pune kašike pekmeza od kajsija
malo vode da se pekmez razredi da postane tečan
1 umućeno jaje sa nekoliko kapi vode

Priprema:

Testo umesiti uveče i kremu takođe napraviti prethodno veče.

U toplu vodu staviti kvasac, kašičicu šećera i sve izmešati i ostaviti da se kvasac podigne.

 U posudu, u kojoj ćete mesiti testo, staviti brašno prstohvat soli, suvo grožđe,šećer, izrendanu koricu pomorandže, nadošli kvasac, jaja i otopljeni puter. Na mikser staviti spiralne nastavke i mutiti mikserom dok se testo ne počne da odvaja od stranica posude, nastaviti da mutite testom mikserom dok ne dobijete meko i glatko testo. Po želji,kad testo počne da se odvaja od stranica posude,  možete da istresete na radnu površinu i nastaviti da mesite rukama dok ne dobijete glatko testo,koje se ne lepi za ruke, ako je potrebno dodati još malo brašna. Meni nije bilo potrebno više brašna.

Oblikovati testo u loptu premazati sa uljem i vratiti nazad u posudu u kojoj ste zamesili testo.( gledajte da posuda bude veća jer testo će da naraste tokom noći ) Pokriti sa najlonom i staviti u frižider da odstoji preko noći.

U manju šerpicu staviti mleko i pustiti da provri. Mikserom umititi žumanca sa šećerom ( ja sam stavila samo 2 žumanca, mislim da je 4 žumanca previše ) dodati prstohvat soli, vanila paste  i brašno i sjediniti sve zajedno da nemate grudvica.
Sipati provrelo mleko vrlo polako u umućenu smesu od žumanaca i brašna, celo vreme mešajući sa žicom. Vratiti sve nazad u šerpicu i kuvati, stalno mešajući da nemate grudvica, dok se ne zgusne. Ako kojim slučajem imate grudvice u kremi, možete je umutiti štapnim mikserom ili još toplu precediti kroz cediljku.Prohladiti vrlo kratko, stalno mešajući da se ne uhvati korica, staviti providnu foliju direktno preko kreme i ostaviti u frižider preko noći, da se kompletno ohladi.

Ujutru izvaditi testo iz frižidera i ostaviti ga na sobnoj temperaturi oko sat vremena,premesiti testo ui podeliti na pola.
Rastanjiti testo u krug što tanje možete ( meni se testo nije lepilo za radnu površinu, ako vam se lepi, blago pobrašnite radnu površinu, iseći na četvrtine pa onda  svaku četvrtinu na još pola tako da ukupno dobijete 8 trougla od svakog kruga. Na početak svakog kruga staviti po kašičicu kreme, koju ste prethodno skuvali i ohladili, po želji donji deo trougla možete zaseći da dobijete lepe šare na kiflicama, kad se ispeku.


Prebaciti levu i desnu stranu testa preko fila i zaviti u kiflicu, blago vukući donji deo nasuprot od vas, da dobijete više navoja.
Zavijene kiflice staviti na pleh, koji ste prekrili papirom za pečenje i ostaviti dovoljno mesta između, jer kiflice će još da narastu prilikom pečenja.

To isto uraditi i sa drugim delom testa. Ako volite manje kiflice, iseći testo na više delova.


Pokriti napravljene kiflice sa najlonom i ostaviti na toplom mestu  oko pola sata.
Narasle kiflice premazati sa umućenim jajetom i nekoliko kapi vode.

Staviti ih u rernu, ukljućiti na 180*C i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.

Džem izmešati sa vodom ( ja sam izmešala sa malo gustog soka od kajsije ) i vruće kiflice premazati sa džemom a pola sam samo posula sa prah šećerom.


Malo ohladiti i poslužiti.

Prijatno!!!!!!



15 коментара:

  1. Анониман1. март 2014. 03:44

    PužI pužI rogove na Dubravkine dolove ,njam njam

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj ovo nisam davno čula. Na žalost, nema ih više ali bih ih rado podelila s tobom. Grlim te.

      Избриши
  2. Super su kao kiflice! Mogu samo da budem ponosna što je recept dobio pozitivnu ocenu od majsotrice za testa <3
    Uh, zavidim Vam na tom ulju od pomorandže :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ana,zadovoljstvo je bilo naše. Kiflice su fantastične, nama su ostale i za sledeći dan i mi smo ih zagrejali u rerni 15-20 minuta i tada su bile izuzetno dobre. Meni ovo testo je idealno za slatke štrudle. Od srca tebi hvala i topli pozdrav .

      Избриши
  3. What yummi buns! I love this recipe, Zoki :) Thank you!

    ОдговориИзбриши
  4. Primjetila sam da svi hvale ovo tijesto, sada nisam stigla ali sigurno ću ga isprobati. Odlična mi je ideja sa kiflicama, super si ih napravila, baš mi se sviđaju i ........., barem jednu bih sada tako rado zagrizla ! :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, kad imaš vremena, obavezno ih isprobaj...testo je božanstveno a krema ih je samo dopunila. Topli pozdrav:))

      Избриши
  5. Ja mislim da se u ovim kiflicama još više osjeti ova fina vanilin krema? Super su!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ingrid, mi smo zaista uživali u njima, čak i sledećeg dana, samo smo ih kratko zagrejali...uh što su bile dobre. Pozdrav i ako imaš vremena, isprobaj ih.

      Избриши