петак, 28. фебруар 2014.

Krofne moje mame

Svako ima svoj omiljeni recept za krofne, ovo je recept moje mame. Neko ih voli šuplje, neko pune, a ja ovakve kakve ih je moja mama pravila.



Sastojci:


750 g brašna za hleb
2 jaja
3 žumanca
250 ml toplog mleka
125 ml tople vode
1 kašika ruma ili rakije
15 g suvog kvasca
naribana korica limuna i pomorandže
1-2 kašike limunovog soka
1 kašika ekstrat vanile ( ja sam koristila vanilla paste ) 

 Priprema:

Zagrejati vodu da vam bude topla, staviti kvasac, 1 kašičicu sećera, 1 kašiku brašna, sve razmutiti, pa ostaviti na toplom da se podigne kvasac.

U posudu, u kojoj ćete mesiti, staviti brašno i na sredini napraviti udubljenje, dodati nadošli kvasac i toplo mleko,rum ili rakiju, dva jaja i žumanca, limunov sok,naribane korice limuna i pomorandže, i vanilu, pa sve to dobro umesiti, dok ne dobijete elastično i glatko testo. Ako je potrebno, dodati još kašiku dve brašna.
Testo premazati sa uljem, pokriti ga i ostaviti na toplom mestu da se udupla.

Naraslo testo ponovo premesiti, pobrašniti radnu površinu pa rastanjiti testo oko 1 do 1.5 cm debljine.
Modlicom, koju ste prethodno zamočili u brašno, vaditi krofnice.


  Krofnice staviti na pobrašnjenu krpu, prekriti ih drugom čistom krpom i ostaviti da se odmaraju još pola sata.

U veću šerpu sipati oko litar ulja.  ( ja koristim wok )  Zagrejati ulje na 80°C i spuštati krofnice sa onom stranom koja je bila gore. (Kod mene su pržene na podeoku  3  a ima 7,što bi bila srednja tempertatura.

Krofnice pržiti dok fino ne porumene, one će se same okretati.  Ispržene krofne vaditi rešetkastom kašikom, staviti ih na kuhinjski papir da se ocede.

Od ove smese ćete dobiti oko 30 krofni, u zavisnosti od veličine koje pravite.

Krofne možete puniti sa džemom (pomoću šprica za torte) ili ih samo posuti prah šećerom i uživati.


*******Prilikom prženja krofni,kad ih stavite u toplo ulje,kašikom ih prelivajte sa uljem,dok vam se gornja korica ne podigne, tako ćete dobiti da vam budu šuplje sa obe strane i ravnomernije će vam se ispržiti.


Prijatno!!!!!




Recept šaljem našoj ovomesečnoj domaćici Mireli sa bloga Love Affair kao ulaznicu za blogersku igricu Ajme, koliko nas jekoja nam je ovog puta zadala temu - kvasac.:

14 коментара:

  1. Mamine krofne su uvijek najbolje;jos ako su u obliku srca, ugodjaj je potpun!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Jasna. Moja mama nije pravila torte ali je zato pravila pite i sve od testa i zato valjda ja to i sada volim.Mama jer bila nenadmašna što se krofnii hleba tiče. Od srca tebi hvala.

      Избриши
  2. Baš volim krafne, ove Vaše odlično izgledaju, imaju lijep žuti prsten :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj volimo ih i mi, ali ih ne pravim često, jer ih ima puno a mi to ne možemo sve pojesti.Obično ih pravim kad nas ima više u kući. Od srca ti hvala i topli pozdrav.

      Избриши
  3. Анониман1. март 2014. 03:41

    Vidim ja odakle si ti nasledila ljubav prema kuvanju.mame su najbolje.Krofne su divne.A oblik im je za zavoleti:)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma ja mislim da je to urođeno u meni, ako ćeš mi za verovati, tek sam se aktivno počela da bavim kuvanjem i mešenjem kad sam prestala da radim, pre toga nisam imala baš puno vremerna. Dok je mama bila živa, svake godine je dolazila kod nas u Kanadu i bila ovde po 6 do 9 meseci...Do zadnji put kad je došla 1994 godine i posle 5-6 meseci ovde umrla od opake bolesti, koja ju je odnela za 3 i po meseca.

      Избриши
  4. Predivne su. Moj deda je bio majstor za krofne i od kad je umro a to je bilo pre 20god nisam ih jela ni jednom... nazalost.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj tako je bilo dok je moja mama bila živa, uvek ih je ona pravila, ali sam na kraju morala da počnem i ja da ih pravim, jer u kući ih svi volimo.

      Избриши
  5. Vaši recepti me oduševljavaju, ali krofne u obliku srca nikada nisam vidjela niti mi je palo na pamet, za tu ideju od mene veliki naklon, predobro :)
    Lijep pozdrav!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala ti puno, Nataša, ako imaš kalup u obliku srca, probaj, nije ih teško napraviti. Topli pozdrav

      Избриши
  6. Koje predivne krafne ! Recept je sigurno savršen, vidi se kao su dobre, posebno ova iz presjeka, mame ipak znaju najbolje ! Oblik srca je tek poseban , jako lijepo Zorice !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, sve što je od mame je najbolje,jer na toj hrani smo odrasli. Moja deca isto tako kažu, mamina jela su najbolja i ako se snahe zaista trude da spreme onako kako najbolje one znaju.Ja uživam u njihovim ručkovima a oni u mojim. Topli pozdrav.

      Избриши
  7. krofne izgledaju mmmm....mirisu dovde..tragam za receptom koji cu zapisati i potom stalno po tom istom receptu i praviti
    ali imam pitanjce...
    kesica suvog kvasca ima 10 gr ...u receptu pise 15 gr..dali da stavim jednu kesicu ili dve? posto ste rekli da ih izadje puno ako bih htela pola mere da pravim kako onda da se rukovodim sa kvascem...
    hvala unapred...rado spremam vase recepte...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Dijana. Ja kupujem kvasac u kesi od 500 g i uvek merim na vagu koliko mi treba,Kod nas je kesica 8 g. Ako hoćeš pola mere, zmeri kašičicama koliko imaš kašičica u kesici i onda stavi 2/3 kesice, ako imaš 2 i kašičice ja bih stavila kašičicu i po ili ako imaš 3 kašičice stavi dve a najbolje bi bilo staviti na digitalnu vagicu, ako je imaš. Nadam se, da sam mogla bar malo da ti pomognem.Topli pozdrav.

      Избриши