недеља, 13. април 2014.

Štrudla sa makom

Nisam veliki ljubitelj maka, parče štrudle sa njim pojedem samo dok je topla ali zato moj muž je obožava....evo mu je pa neka ima šta da pojede uz kaficu, malo njemu, malo komšijama.



Sastojci:

475 do 525 g svenamenskog brašna
250 ml toplog mleka
1 kašičica šećera
70 g otopljenog putera
2 XL jaja
7 g suvog kvasca
2 kašike kisele pavlake
korica od limuna
100 g šećera
1 kesica vanilinog šećera

Za fil:

150 g samlevenog maka
1 kesica vanilinog šećera sa ukusom ruma ili bez
50 g šećera
150 ml punomasnog mleka

i još:
kašika dve ulja

Priprema:

Zagrejati mleko uzeti pola količine i dodati šećer i suvi kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Prosejati brašno i početi sa 475 g,ostalih 50 g ostaviti i ako zatreba doraditi testo sa tom količinom. Napraviti udubljenje u sredini i dodati kiselu pavlaku,125 ml mleka, jaja,koja ste malo izmutili sa viljuškom, nadošli kvasac, šećer,otopljeni puter i vanilin šećer i mutiti mikserom sa spiralnim nastavcima. Mutiti oko 5 minuta,pobrašniti radnu površinu i isipati umešeno testo, i umesiti ga još rukama. U slučaju da vam se testo ne odvaja od ruku, dodavati po malo brašna i prvo umesiti to brašno i ako je potrebno dodati po malo brašna ali testo treba da bude na mekaniju stranu, ako vam se po malo lepi za ruke, u redu je.
Pobrašniti malo posudu,oblikovati testo u loptu i pokriti sa providnom folijom. Ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Dok testo raste napraviti fil.

 Samleti mak u mašini za kafu. U manju šerpicu staviti mleko i šećer da provri i kad provri sipati samleveni mak  i kuvati,stalno mešajući oko 5 minuta. Skloniti sa vatre i dodati vanilin šećer sa ukusom ruma, promešati i ostaviti da se fil ohladi.

Namazati ruke i oklagiju sa malo ulja i premazati radnu površinu sa nekoliko kapi ulja i rastanjiti testo u pravougaonik,debljine pola cm ili ako hoćete možete i u deblje.
Naneti fil svuda podjednako po celom testu, jedino pri kraju dužeg dela ostaviti malo bez fila.

Uviti u rolat i ušuškati malo krajeve, da fil ne curi.
Pleh, veličine 8cm X 32cm podmazati sa puterom. 
Rolat ,koji ste zavili,malo urolati rukama po radnoj površini da ga poravnjate da bude svuda iste debljine, malo spljeskati sa strane rukama i staviti u podmazan pleh.

Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da malo naraste oko 20 do 30 minuta.
Premazati štrudlu sa umučenim jajetom i kašikom mleka i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko 35 do 40 minuta ili dok vam lepo ne porumeni sa svih strana.

Pečenu štrudlu ostaviti u kalupu oko 5 minuta da se ohladi. Izvaditi je iz pleha, uviti u kuhinjski papir pa onda i krpu i ostaviti da se ohladi.

Hladnu iseći na parčiće i poslužiti uz čaj, kafu ili šolju toplog mleka.

Prijatno!!!!!




11 коментара:

  1. Mmmm, jedna od omiljenih, zapravo sve poslastice sa makom su mi jako drage, volim kada u testu osetim i miris limuna jer nekako se bas dobro slaze sa makom iz fila.:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Lana. Ja nisam veliki ljubitelj maka, ali moj muž jeste ali sam ovu štrudlu jela sa yadovoljstvom i pojela sam parče dok je još bila topla.

      Избриши
  2. Obožavam mak u bilo kojoj varijanti, ali štrudla mi je omiljena.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nina, ja volim štrudlu ali sa orasima ili sa pekmezom,kako ju je moja mama pravila.

      Избриши
  3. Voljela bih da sam ti bliže pa da koji komad i do mene dođe :), ja sam veliki ljubitelj maka, posebno ovakvih kolača, super izgleda i sigurno je odličan !

    ОдговориИзбриши
  4. Obožavam mak, a moj suprug ga ne voli, tako da ju rijetko radim pa molim i meni komadić.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Rado bih ti dala i celu štrudlu, sledeći put ću misliti na tebe .Topli pozdrav.

      Избриши