среда, 28. мај 2014.

Jogurt kifle

Moj muž voli hleb ali voli i peciva, njemu je potpuno svejedno da li je slatko ili slano, dok ja više volim slana......ove kiflice se mogu napraviti i slatke, samo treba dodati 50 g šećera i kesicu vanilinog šećera u testo. Puniti ih sa džemom ili nutelom.

Recept šaljem  našoj ovomesečnoj domaćici Mateji sa bloga M's Bakery kao ulaznicu za blogersku igricu " Ajme,koliko nas je ", koja nam je zadala temu,jogurt.



Sastojci:

600 g brašna za hleb + za doradu testa
10 g suvog ili 25 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
prstohvat soli
2 XL jaja
250 ml jogurta
50 ml tople vode
50 g otopljenog i ohlađenog putera

za premazivanje testa:

100 g omekšalog putera
1 žumanac
kašika-dve brašna

i još:

1 žumanac
1 kašika mleka
2 belanca
200 g rikota sir
semenke po ukusu
otopljen puter


Priprema:

U toplu vodu staviti šećer i suvi kvasac,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Prosejati brašno, dodati prstohvat soli,promešati i napraviti udubljenje u sredinu, dodati jogurt,jaja i nadošli kvasac i mikserom, sa spiralnim nastavcima, umesiti testo,dodati otopljen i prohlađen puter i mesiti dok se sav puter ne sjedini sa testom.
Testo će biti meko i po malo lepljivo,pobrašniti radnu površinu,isipati testo i premesiti još malo sa rukom.
Premazati blago sa malo ulja,pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i po potrebi pobrašniti,premesiti i podeliti  na 8 loptica i svaku premesiti još jednom. Uzeti 4 loptice i svaku razvaljati u veličini plitkog tanjira,uzeti prvu, premazati sa puterom, koji ste umutili sa žumancetom i kašikom dve brašna,staviti drugu preko i nju premazati sa puterom, staviti treću i nju premazati i četvrtu staviti preko i ne premazati je.
Zaviti u providnu foliju i ostaviti u frižider dok radite sa one druge 4 loptice. Uraditi i sa njima isto što i sa prvih 4 loptica. Po želji, testo možete podeliti na više manjih loptica, tako će vam se kiflice više listati. Meni je bilo dovoljno na 8.
Izvaditi testo iz frižidera a ono koje ste završili zaviti i neka stoji u frižideru dok vi radite sa prvim testom.

Veoma nežno rastanjiti testo oko pola cm debljine i podeliti prvo na pola, onda na četvrinu i onda na još koliko volite da vam kiflice budu velike. Ja ih volim manje i iz jednog kruga sam dobila 20 manjih kiflica,

Sir, belanca i malo soli izmešati da se sjedini i na svaki trougao staviti po malo fila, zaviti u kiflicu. Trebaće vam dva pleha koje ćete prekriti sa pek papirom i naređati kiflice Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da testo naraste oko pola sata.

Dok ove kiflice odmaraju, vi radite sa drugom polovinom testa.

Zagrejati rernu na 175*C, narasle kiflice premazati sa umućenim žumancetom i mlekom, posuti sa semenkama po izboru i peći ih oko 15 do 20 minuta ili dok vam ne porumene.

Pečene kiflice premazati sa otopljenim puterom i poslužiti.


Ovo testo je meko kao pamuk i mi smo ih jeli sa uživanjem.

Prijatno!!!!!


Da se ne zaboravi


5 коментара:

  1. I meni su slana peciva draza; kiflice izgledaju krasno lisnate i mekane.

    ОдговориИзбриши
  2. Petra, hvala. Peciva su moja slabost i uvek ih sa uživanjem pravim ali i jedem.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja sam ljubitelj svih peciva iako primjećujem da u zadnje vrijeme češće poželim slano, ove kifle su mi super i spremam recept !

    ОдговориИзбриши