понедељак, 2. јун 2014.

Punjeno pecivo / pogača

Ovaj recept sam videla kod  jednog od blogera, na blogu JoCooks i jako mi se svidelo. Ne koristim gotova testa iz tube i dugo sam razmišljala kako ovo napraviti sa domaćim testom.....danas je dan samo da se zamotaš u ćebence i spavaš, meni je bolje da sam u kuhinji nego da spavam i rešila sam da napravim ovo pecivo...obavezno ga probajte,ukus je fantastičan.



Sastojci za testo:

250 g sve namenskog brašna
250 g brašna za hleb
250 ml toplog mleka
8 g suvog ili 20 g svežag kvasca
1 kašičica šećera
1 puna kašičica soli ili po ukusu
1 jaje
30 ml maslinovog ulja ili 2 kašike

Sastojci za punjenje:

5 XL jaja
1 manja crvena paprika ( babura ) isečena na kockice
1 manja žuta paprika isečena na kockice
4 struka mladog luka isečenih na kolutove
75 g rendanog cheddar sira
8 šnita dimljene slanine
po ukusu so i sveže samleven biber

Priprema:

U toplo mleko staviti kašičicu šećera i kvasac, sve dobro izmešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Sjediniti oba brašna i so i prosejati.

U vanglicu staviti pola brašna a pola ostaviti sa strane, u vanglicu dodati ulje,jaje i narasli kvasac i sve dobro, sa varjačom, sjediniti.
Dodavati po malo brašna i mesiti testo. Istresti ga na radnu površinu i umesiti meko i po malo lepljivo testo. U vanglicu sipati malo ulja i staviti testo, koje ste prethodno oblikovali u loptu i uvaljati ga svuda u ulje, da se testo ne bi isušilo.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko pola sata.

Dok testo raste pripremiti fil. 
Ispržiti na teflonskom tiganju šnite slanine da budu hrskave ali ne i prepržene.Izvaditi i ostaviti na kuhinjskom papiru da se ocede od viška masnoće.

Jedan deo masnoće sačuvajte a ostatak bacite i kuhinjskim papirom obrisati tiganj. Vratiti deo masnoće u tiganj i sipati prethodno umućena jaja ( ostaviti kašiku umućenih jaja da premažete testo ) u koja ste dodali isečene obe paprike, mladi luk i pobiberili i posolili po ukusu ( pazite da ne presolite jer slanina je slana ) i ispržiti jaja, ali ne kao kajganu već ih ,dok se prže mešajte. Pržiti samo dok se jaja ne isprže. Paprika neće biti pržena ali će se ispeći tokom pečenja.

Naraslo testo isipati na radnu površinu i rastanjiti u krug oko pola cm debljine i iseći prvo na pola, pa onda na još pola i onda svaku četvrtinu na još pola, da dobijete 8 trouglova.

Okruglu tepsiju a može i na pleh, stavljati trouglove kao da pravite krake od sunca ( zaboravila sam da slikam ) a šire delove testa stavljati u sredinu, da preklapaju jedan drugog. Na svaki krak staviti šnitu slanine a onda staviti izrendani sir u krug, sredinu ostaviti praznu.
Ispržena jaja staviti u sredinu i preko sira.


Sada svaki deo testa presaviti preko testa i sastaviti ih u sredinu.

Uključite rernu na 185*C  i pustite testo da odstoji samo dok se rerna ugreje. Premazati testo sa onom količinom jaja, koje ste ostavili na stranu i posuti sa semenkama po želji.


Peći oko 20 do 25 minuta, dok vam testo ne porumeni.

Ohladiti u plehu, iseći na parčiće i poslužiti.

Ja sam pravila od pola količine testa ( za nas dvoje je previše od cele količine testa ) ali celu količinu fila i bilo je baš bogato. Po želji testo možete iseći i na više od 8 komada, meni je to bilo idealno.



Prijatno!!!!!

12 коментара:

  1. Baš zanimljivo! Uz salatu, idealno jelo za neki branč :)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Slažem se, nama je bio ručak i ostalo je i za sledeći dan. Meni se jako dopalo i hladno. Hvala.

      Избриши
  2. I love stuffed bread! It's interesting and tasty. :) And your one is fantastic, Zoki! :)
    Hugs and kisses, my friend!

    ОдговориИзбриши
  3. Uh Gery you are like me. I love them to. Thank you, ma dear friend and enjoy your day. Love:))

    ОдговориИзбриши
  4. Шикарная выпечка,очень красиво и аппетитно!!!:))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nady, drago mi je da ti se dopada. I am so happy that you like it. Regards:))

      Избриши
  5. Prefino draga Zorice uvijek se obradujem na tvoj novi recept!!

    ОдговориИзбриши