недеља, 8. јун 2014.

Lisnata pogača...ko zna koja po redu

Imam sreće da moj muž voli domaći hleb i kakav god da umesim, njemu nikad dosta hleba. On ove hlebove ne zove ni hlebovima ni pogačama, za njega su to torte. Ja ih volim dok su tople, kasnije ih jedeem jedino ako ih malo zagrejem, inače hladno pecivo ne volim.




Sastojci:

400 g meko brašno
450 g sve namensko brašno + kašika dve za doradu testa
200 ml tople vode
16 g suvog ili 40 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 kašičice soli ili po ukusu
200 ml toplog mleka
2 jaja
60 ml maslinovog ulja
60 g otopljenog putera za premazivanje testa

i još:
1 žumance
2 kašike mleka
1 kašika maslinovog ulja

Priprema:

U toplu vodu staviti kvasac i kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane da se kvasac podigne.

Oba brašna prosejati i odvojiti oko 50 g sa strane, možda će vam trebati da dodate  dok mesite testo.Meni je tačno trebalo 850 g brašna i još 2 kašike za doradu dok sam rastanjivala.
U vanglicu dodati jaja, toplo mleko,maslinovo ulje i so i mikserom, sa spiralnim nastavcima mutiti testo, ili ako hoćete,testo se može i rukama mesiti. Mutiti testo oko 5 minuta, posuti radnu površinu s brašnom i isipati testo iz vanglice i domesiti testo ( sada dodajete onih 50 g brašna, koje ste ostavili sa strane ). Umešeno testo je veoma meko i po malo lepljivo, oblikovati ga u kuglu,pobrašniti kuglu svuda okolo i vratiti u vanglicu. Pokriti sa providnom folijom i ostaviti da se testo udupla.

Naraslo testo, premesiti ( ako je potrebno dodati po malo brašna na radnoj površini ) i podeliti 5 kuglica po 270 g a šesta je 150 g.

Ostaviti ih da se vrlo kratko odmori.

Svaku  kuglicu od 270 g rastanjiti u krug, veličine kalupa u koji ćete peći. Ako imate dublju šerpu, pecite u njoj a ako ne u običan kalup za tortu, veličine 30cm, a ako nećete da vam je hleb visok, možete peći i na plehu,on neće puno da ode u visinu, više će da ode u širinu,što nema nikakve veze, samo će vam šare na hlebu biti šire.
Prvi krug staviti u kalup u koji ćete peći i koji ste prekrili papirom za pečenje ( ja sam koristila kalup za tortu, skinula sam obruč dok sam je pripremala, tek kad sam je završila stavila sam obruč ) premazati sa otopljenim puterom. tako uraditi i sa ostalih 4 kugli...zadnju razvučenu koru kad stavite nju veoma malo premazati sa puterom.
Tako naslagane jufke ostaviti 5 minuta da se odmore i onda iseći u sredini, ostavljajući od početka kruga oko 5 cm i iseći na 8 delova.
Svaki deo, deo po deo stavljati preko početka testa i podviti ispod,,sledeći preklopiti malo preko prvog dela i opet podviti ispod ( pogledajte sliku da vam bude jasnije ).Testo je izuzetno dobro da se radi sa njim,tako da se ne bojte da će vam puknuti, svaki put kad preklapate, povući malo testo prema vama.



Kad ste podvili sve listove, ako pogaču pečete u kalup za tortu, staviti obruč, ili staviti zajedno sa papirom za pečenje na pleh.
Od 150 g testa napraviti  ovu čipku unutra,a za to vam treba spravica, koja izgleda ovako, ako je nemate, rastanjiti testo u pravougaonik iseći na trakice, premazati sa malo otopljenog putera i zaviti u male rolatiće / ružice i naređati ih u sredinu.



Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da pogača još jednom naraste.

Umutiti žumanac sa mlekom i uljem i premazati naraslu pogaču i po izboru, posuti sa semenkama a i ne morate.



Ako odlučite da pravite ovu čipku od testa,trebaće vam neka mala posudica, koju ćete obaviti sa folijom, foliju isprskati sa sprejom za pečenje i tek onda staviti čipku koju ste isekli sa onom spravicom



Rernu zagrejati na 185*C i peći oko 30 do 40 minuta, u slučaju da počne puno da vam rumeni,prekriti papirom za pečenje.

Pečenu pogaču ohladiti prvo 5 minuta u kalupu, onda izvaditi iz kalupa i ostaviti na žici da se potpuno ohladi. Po želji, toplu pogaču možete premazati sa još malo otopljenog putera.




Prijatno!!!!


10 коментара:

  1. Pogaca divno izgleda; prava si kraljica peciva i pogaca!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala draga Jasna...ja zaista volim da mesim peciva i hleb, pravo je uživanje raditi ih.

      Избриши
  2. Draga Zoki, među raznim pogačama koje ste isprobali, volela bih onako iskreno da mi kažete koja Vam je omiljena. (upišite mi link, ako nije problem)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj Nina, za koju se odlućiti kad su sve dobre...teško je da se odlučim ali nekako od svih mi je posebna svečana pogača
      http://pomoravka1.blogspot.ca/2012/10/svecana-pogaca.html. Hvala ti puno

      Избриши
    2. E hvala. Obavezno ću je napraviti za neki vikend, natenane.

      Избриши
  3. ja samo mogu da kažem ... blago Vašem mužu !!!

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Biljana.....on to i zaslužuje a kad čovek dođe u neke godine, kad deca odu od kuće onda se okrenemo jedno drugom i ugađamo...Topli pozdrav za tebe.

      Избриши
  4. Draga Zorice kada ti napraviš kruh ili pogaču onda su to prave torte , dobar naziv im je dao tvoj muž, ova izgleda predivno !!

    ОдговориИзбриши
  5. kod nas u pekarama to testo zovu "mrežica"

    ОдговориИзбриши