среда, 18. јун 2014.

Pasta salata sa povrćem

Davno nisam pravila ovu salatu od paste i povrća...kad su ogromne vrućine ovo vam može biti ručak bez mesa ili prilog uz roštilj....


Sastojci:
200 g šarene paste rotini
1/4 glavice karfiola
1 glavica brokoli
2 šergarepe isečene na tanke štapiće
po pola paprike; crvena, žuta, narandžasta
5-6 struka mladog luka ili 1 manja glavica ljubičastog luka
2-3 stabljike celera, zajedno sa lišćem
10 zrna kapra, sitno iseckanih
10 do 15 crnih maslinki
15 malih cherry paradajza
4 čena belog luka
300 do 400 ml italijanskog preliva za salate ( italian salad dressing )
2-3 kašike sitno iseckanog peršuna
morska so i sveže samleven biber


Priprema:
U veliku šerpu staviti vodu sa malom kašičicom soli da provri, u provrelu vodu staviti pastu da se kuva ( ako nemate trobojnu pastu, stavite koju imate ili koju volite, rotini je najbolja, za mene, jer je spiralna i preliv se lepo “obavije” oko nje).

Dok se pasta kuva očistiti šargarepu i iseći je na tanke štapice, ali nemojte preduge, jer lomiće se kad je skuvana, posle 5 minuta kuvanja paste, dodajte sargarepu i nastavite kuvanje.( ja pastu kuvam oko 8 minuta, ako je kuvate duže, onda povrće dodati 3 minuta pre nego što je pasta kuvana )

Očistiti i oprati karfiol i iskidati ga na najmanje moguće cvetiće i odmah dodati pasti.Očistiti i oprati brokulu, takodje je iskidatii na sitnije cvetiće i dodajte u pastu sa šargarepom i karfiolom.

Ako želite, povrće možete i posebno uraditi, u drugoj posudi skuvati ga na pari, pa ga odmah zaroniti u ledenu vodu, da biste imali onu lepu boju povrća.

Skuvanu pastu sa povrćem, ocediti, i zaroniti u šerpu sa ledenom vodom, kojoj ste dodali leda ili je samo duže ispirati sa mlazom hladne vode.
Ostavite da se doooooobro ocedi i sa kuhinjskim papirom obrisati dno cediljke, da pokupite višak vode.

Paprike očistiti od semenki i onih belih žila pa je iseckajte na sitne kockce i staviti u veću vanglicu.Mladi luk ocistiti pa oprati i iseci na sitnije krugove i isto tako uraditi i sa celerom, dodati sitno iseckane kapre,iseckan beli luk,peršun,cherry paradajz isečen na pola, crne maslinke isečene na krugove i onda dodati oceđenu pastu i povrće.

Preliti sa italijanskim prelivom za salatu, sve dobro izmešati i ostaviti neko vreme u frižideru da se ukusi sjedine.
Pre služenja posoliti i pobiberiti po ukusu.

Svi sastojci se mogu stavljati po ukusu i onoliko koliko ih volite.Kad se salata napravi, ispadne jako puno, idealna je za veća slavlja, ako je spremate za ručak, ostaće i za sledeći dan.

Prijatno!!!

6 коментара:

  1. Одговори
    1. Cale, od srca ti hvala na nagradici i posebno mi je draga jer je od moje Požarevljanke i što je prva.Grlim te.

      Избриши
  2. Odlična ideja, taman sam kupila neke integralne makarone pa ih čuvam za nešto specijalno. Biće to ova salata i to bogami bez mesa. Dosta mi ga je, a ovi moji ukućani bi samo meso jeli.. Zato ja jedva čekam da zbog vrućine i oni malo "ohlade" s mesom pa da jedemo neku laku hranu ;))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Joj da znaš Sandra da si u pravu... leti volim mnogo više da kuvam bez mesa a meso bih najradije jela sa roštilja sa puno raznih salata, a volim i lagane čorbice. Od srca ti hvala i topli pozdrav ti šaljem.

      Избриши
  3. O super je ovo, ručak i pol ! Jako volim paste u raznim kombinacijama, ova mi je odlična !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ja ih obožavam ali nekako ih ne jedemo tako često,inače su idealne za tople dane.Topli pozdrav.

      Избриши