субота, 7. јун 2014.

Lisnate kifle

Ove kifle su jako lepe i meke, sutra dan ih zagrejati kratko u rerni i biće kao da ste ih pravili ovog momenta. Deo možete zamrznuti i vaditi iz zamrzivača po potrebi.



Satojci:

500 g sve namenskog brašna
500 g brašna za hleb
500 ml toplog mleka
100 ml ulja
2 kašičice soli
16 g suvog ili 40 g svežeg kvasca
1 kašičica šećera
2 jaja

Za premazivanje:
200 g masti
2 žumanca
2 kašike brašna

i još:
1 jaje
nekoliko kapi vode ili mleka

Priprema:

U vanglicu prosejati oba brašna dodati so i sve promešati i oduzeti pola brašna a u ostalo brašno
napraviti udubljenje u sredinu, staviti polovinu mleka, kašičicu soli i kvasac i ostaviti da se kvasac zapeni.

Dodati preostalo mleko, ( umesto polovine mleka možete koristiti pola količine jogurta ili mlaćenice ) ulje, jaja i zamesiti testo, uz stalno dodavanje preostalog brašna, umesu+iti meko i elastično testo. Oblikovati ga u loptu,premazati sa malo ulja, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na tolom mestu da se testo udvostruči.

Dok testo raste, umutti mast sa žumancima i dve kašike brašna.

Naraslo testo premesiti i podeliti na 4 dela.
Svaki deo rastanjiti u pravougaonik, što tanje možete ( ja sam rastanjila tanko, ali su narasle ) i premazati sa četvrtinom smese od masti. Zaviti u rolat i oštrim nožem seći u trouglove. Moji trouglovi su bili na krajevim po malo "tupi" namerno nisam ih isekla da su ćoškovi oštri, ako ih tako sečete mnogo će više da vam se listaju, ja nisam htela da mi se puno listaju po čoškovima.


Tako raditi i sa preostalim testom.

Isečene trouglove naređati na pleh od rerne, koji ste prekrili papirom za pečenje, ( trebaće vam dva pleha ) i ostavite mesta između njih, jer će još da narastu stajanjem a i tokom pečenja, pokriti ih sa providnom folijom i ostaviti još 15 minuta.
Narasle kiflice premazati sa umućenim jajetom, posuti sa semenkama po izboru.

Zagrejati rernu na 185*C. i peći ih oko 20 do 25 minuta ili dok vam ne porumene.

Ove kiflice se mogu i puniti samo morate da ih pripremite na drugačiji način.

Kad ste testo podelili na 4 dela, svaki deo podeliti na još 4 manja dela, rastanjiti u veličini tanjira i svaki deo premazati sa umučenom mašću a zadnju ne premzivati.
Uraditi tako i sa preostala tri dela.
Svaki deo rastanjiti u krug, što tanje možete, iseći na pola,pa još na pola i onda na veličine kolike hoćete da vam budu kifle.
Filovati ih možete sa čim god hoćete, mogu biti slatke a mogu i slane.


Prijatno!!!



Da ne zaboravimo, pomozite koliko možete


8 коментара: