петак, 13. јун 2014.

Musaka od praziluka i slaninice

Davno imam ovaj recept i nikako da stignem da ga napravim...praziluk mi je omiljena namirnica a na krompiru bih mogla da živim.


Sastojci:

1.2 do 1.5 kg krompira
2 veća praziluka
200 g šampinjona
3 čena belog luka
150 g dimljene suve slanine
2 do 3 jaja
350 ml pavlake za kuvanje ili punomasnog mleka
150 do 200 ml kisele pavlake
170 g izrendanog lako topljivog sira ( gouda, edem, gryere )
začini po ukusu; morska so, sveže samleveni biber, suvi začin
ulje

Priprema:

Krompir oljuštiti i ostaviti da stoji u vodi da ne pocrni.

Slaninicu iseći na sitnije kockice ili trakice staviti u dublji tiganj i pržiti je dok ne porumeni i ne ispusti malo masnoće, Izvaditi i ostaviti na tanjir.

Praziluk dobro oprati,odseći malo od vrha one tvrde delove, preseći na pola pa još na pola i iseći na tanje trakice,dodati još malo ulja u tiganj i pržiti na osrednjoj temperaturi dok praziluk ne omekša.

Originalni recept nema šampinjone, meni su ostali od juče i nisam htela da ih bacim i dobro su mi došli za ovaj recept. Oprati ih i iseći na pola a onda na 3 dela ili 4 ako su veći, dodati u praziluk i dinstati ih zajedno sa lukom,dodati sitno iseckan beli luk i pržiti samo dok ne zamiriše.

Začiniti po ukusu i sve promešati.

Dublji, veći pekač podmazati sa malo ulja ili putera. ( moj je bio manji, pa mi je malo curelo dok se peklo )

Polovinu krompira narezati i staviti da prekrije dno pekača, preko staviti celu količinu izdinstanog praziluka, preko staviti izrendani sir ( ostaviti jedan deo za odozgore ) i onda pokriti sa ostatkom krompira, koji ćete narezati na šnitice.
Umutiti jaja( originalni recept nema jaja, meni je lepše sa jajima ) dodati mleko ili pavlaku za kuvanje, kiselu pavlaku, malo pobiberiti i posoliti i preliti preko krompira da vam cela smesa bude u tečnosti od mleka i jaja.

Preko staviti papir za pečenje pa zatvoriti sa folijom i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180*C oko sat vremena.

Izvaditi iz rerne, otkriti, posuti sa ostatkom izrendanog sira i vratiti nazad u rernu još 20 minuta da se sir otopi i fino porumeni.

Ostaviti da se malo ohladi i poslužiti sa zelenom salatom.


Prijatno!!!!


2 коментара:

  1. Jako dobro mi zvuči i zgleda ova musaka, bilježim je odmah i sigurno ću je pripremiti !

    ОдговориИзбриши
  2. Nama je bila odlična, mi smo je jeli sa uživanjem, čak je ostalo i za sledeći dan i jeli smo je hladnu i bilo nam je veoma ukusno. Od srca ti hvala.

    ОдговориИзбриши