недеља, 8. јун 2014.

Pečeni kroketi od krompira i sira

Krompir volim na svaki mogući način, ovako pripremljen krompir možete poslužiti kao prilog  ili kompletan ručak sa zelenom salatom.


Sastojci:

700 g krompira
40 g nekog tvrdog sira ( cheddar,gouda,emmental )
4 struka mladog luka
1 kašika sitno iseckanog peršuna
morska so i sveže samleven biber
malo maslinovog ulja

Priprema:

Krompir dobro oprati sa četkicom i staviti da se kuva, nemojte ga ljuštiti.Dodati malo soli. Kad je krompir kuvan, ocediti ga od vode i ostaviti da se potpuno ohladi.
Ohlađen krompir oljuštiti i izrendati na krupno.
Staviti u veću činiju.

Sir izrendati na sitnu stranu, mladi luk oprati i sitno iseckati  i dodati zajedno sa peršunom u činiju,pobiberiti i posoliti po ukusu i sve dobro sjediniti sa vašom rukom.

Od smese praviti malo deblje krokete oko 4-5cm duge  i ređati ih na pleh prekriven pek papirom.  Pripremljene krokete preliti sa malo maslinovog ulja.

Rernu zagrejati na 230*C ( 450F ) i peći pripremljene krokete oko 15 minuta ( kroketi će se malo smanjiti, zato je važno da ih napravite malo deblje ) okrenuti ih i peći još 15 minuta dok vam lepo ne porumene i ne budu hrskavi.

Ja sam moje pravila u obliku kuglica i onda ih malo spljeskala odozgore, tako da sam dobila malo tanje krokete/ pljeskavice.

Poslužiti ih tople sa nekim sosom za umakanje...domaći kečup ili  neki ljutkasti džem.

Prijatno!!!!




8 коментара: