уторак, 10. јун 2014.

Patlidžan rolnice s povrćem

Gledam uvek da jedan dan imamo ručak s mesom, sledeći bez, danas je bio bez.
Ovaj recept posvećujem našim prijateljima vegeterijancima a ima ih...pa kad imaju vremena neka spreme za sebe.



Sastojci za 4 osobe:

2 veća plava patlidžana
1 veća glavica crnog luka,sitno iseckana
pola struka praziluka,samo beli i svetlo zeleni deo
2 štapa celera
1 crvena paprika
1 žuta paprika
4 čena belog luka 
800 g svežeg paradajza ili 1 konzerva od 800 g
1 kašika sitno iseckanog peršuna
75 g ili po ukusu neki lako topljivi sir
začini po ukusu; suvi začini, morska so, sveže samleven biber, pola kašičice ljute mlevene paprike
maslinovo ulje

Priprema:

Plavi patlidžan oprati, odseći dršku i iseći po dužini na komade oko pola cm debele. Posuti sa so i ostaviti 10 do 15 minuta da ispusti gorčinu. Isprati ga i osušiti kuhinjskim papirom.
Posuti sa malo sveže samlevenog bibera, poprskati sa maslinovim uljem i peći u rereni na 200*C da samo porumeni i omekša ( po potrebi okrenuti ga na pola pečenja ) oko desetak minuta ili po želji, ispeći ga na roštilju.

Dok se patlidžan peče vi pripremite nadev.

U širi i dublji tiganj sipati malo maslinovog ulja, dodati sitno iseckanu glavicu crnog luka i pržiti je dok luk ne postane staklast, dodati mu praziluk i njega pržiti dok ne omekša. Dodati obe vrste paprike, ako nemate šarene paprike, koristite koje imate, iseckan celer i beli luk i pržiti dok paprike malo ne omekšaju, ali ne previše. Na kraju dodati sitnije isečen paradajz, koji ste prethodno oljuštili, a možete koristiti i paradajz iz konzerve,bez da ga cedite od ispuštenog soka.
Sve zajedno dinstati još 5 do 10 minuta, dok se sok od paradajza ne ukuva, ali ne potpuno.
Na kraju začiniti po ukusu i dodati sitno iseckan peršun, ili ako volite, može i bosiljak.

Ispečen i ohlađen patlidžan staviti na radnu površinu, šira strana okrenuta prema vama i na svaku staviti po dobro punu kašiku smese od povrća. ( ja sam pravila pola smese za nas dvoje i od jednog patlidžana sam dobila 6 šnita, svakom po 3 je dovoljno za ručak )


Pekač podmazati sa malo ulja, staviti nekoliko kašika smese od povrća po dnu i naređati zavijene rolnice preko.


Kao što rekoh, ja sam ovo pravila sa 1 patlidžanom a povrće je stavljeno kao za celu količinu, vi možete povećati ili smanjiti kako vi volite. Mi volimo kad ima puno povrća, jer pored ovoga nismo imali nikakav prilog.
Ostatak povrća sipati po kašiku na svaku rolnicu.

Rernu zagrejati na 185*C i peći oko pola sata samo da se celokupna količina zagreje. 5 minuta ili kraće,pred kraj,staviti na svaku rolnicu po malo sira i vratiti da se samo sir otopi.


Ostaviti da se malo ohladi i poslužiti toplo.

Po želji možete napraviti pire krompir i poslužiti sa rolnicama ili bez,samo ovako.


Prijatno!!!!!

Domaćica za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " je naša blogerica Jela sa bloga " Jelina Jela " koja nam je zadala temu plavi patlidžan i njoj šaljem ovaj recept.

5 коментара:

  1. I really love Crème brûlée, but I also love aubergines. :) Sooo.... I'm coming, be ready for my empty stomach. ;)
    It looks so good, Zoki, well done!
    Hugs and kisses for you!

    ОдговориИзбриши
  2. Maybe one of this days you will be in Canada and I would love to meet you. Thank you so much, my dearest sweet girl. Hugs for you:))

    ОдговориИзбриши
  3. Odlično jelo ! često ljeti pravimo slično i u ovakvim zdravim i ukusnim kombinacijama meso uopće ne nedostaje !

    ОдговориИзбриши