четвртак, 12. јун 2014.

Mladi krompirići sa graškom i slaninicom

Kod nas ima mladih krompirića preko cele godine a kod vas, sigurna sam da su već stigli. Možete ih pripremiti i na ovaj način...mi obožavamo krompiriće na bilo koji načina, mom mužu je ovaj jedan od omiljenijih, jer su sa graškom, koji on obožava.


Sastojci: 500 g mladih krompirića , 150 g suve slanine, 250 g mladog graška, 4 struka mladog luka
2 čena belog luka, malo sitno iseckane mirođije i peršuna, morska so i sveže samleveni biber

Priprema: U manju šerpicu staviti grašak ,sipati vode i kuvati ga samo da baci nekoliko ključeva ( grašak je mlad i ne treba ga mnogo kuvati ) ocediti od vode i ostaviti na stranu.

U drugu šerpu spati vodu, dodati mlade krompiriće, koje ste oprali i izribali sa četkicom ( ja nikad ne ljuštim mladi krompir ), malo soli i kuvati dok ne omekšaju. Ja sam koristila i mladu šargarepu ( koja mi je bila u frižideru i bilo joj je krajnje vreme da se iskoristi ) koju sam isto kratko skuvala, samo da omekša. Ocediti od vode i ostaviti krompir i šargarepu na stranu.

U veći i dublji tiganj staviti suvu slaninu,isečenu na komadiće i ispržiti je, ali ne potpuno, dodati skuvani mladi krompir i njega pržiti zajedno sa slaninom, ako je potrebno,dodati malo ulja da vam krompirići porumene. Dodati mladi luk, sečen na komade ok 1cm duge i beli luk, koji ste isekli na krupnije komade i propržiti sve zajedno, dok luk ne omekša a beli luk zamiriše.
Na kraju dodati grašak i šargarepu i propržiti vrlo kratko, veoma pažljivo promešati da ne izgnječite grašak.

Začiniti po ukusu sa morskom solju i sveže samlevenim biberom, dodati  sitno iseckanu mirođiju i peršun i poslužiti toplo.

Prijatno!!!!

4 коментара:

  1. Ovo jelo obožavamo i baš mi je super da si stavila tvoj recept. Moja mama umjesto slanine stavi koji komadić mesa, ali probati ćemo i ovako, baš ću ga planirati za sljedeći vikend, izgleda fantastično !

    ОдговориИзбриши