....ili gibanica na malo drugačiji način. Ako volite slane pite,kao ja ,probajte je.
Sastojci: 500 g kora za pitu ili gibanicu, 7 jaja, 200 g feta ili neki malo masniji sir, 400 g gustog grčkog jogurta ili kisele pavlake, soli po ukusu, 250 g krem sir, 60 g otopljenog putera, 60 ml ulja
Priprema: Umutiti jaja sa prstohvatom soli ( nemojte stavljati previše soli jer je sir slan,ako koristite neki mladi sir, onda morate posoliti više ) dodati gusti jogurt i sir i izmutiti sve u glatku smesu.
Kore za pitu preseći na pola i ređati ih u kalup, tako da pokrijete dno i da vam kore vise svuda okolo pleha oko 4 do 5cm. Kore premazivati sa otopljenim puterom, izmešanim sa uljem te staviti još jedan red kora, da vam donja baza bude deblja dole.
Na prvi red staviti komadiće krem sira, gledajte da imate dovoljno za 4 redai sipati jednu kutlaču punu smese od jaja. Četkicom premazati i stranice kora sa tom smesom od jaja.
Sad ponovo staviti kore, blago premazati sa smesom od ulja i putera, da prekrijete svuda tečnost i ivice kalupa pa sipati jednu kutlaču smese od jaja i četkicom premazati kore sa strane kalupa.
Nastaviti tako sa ređanjem kora, sledeći put samo staviti krem sir, bez da sipate tečnos od jaja pa sledeći red preliti sa tečnošću od jaja i sira, onda opet kore i krem sir pa opet kore i tečnost od jaja i tako dok imate materijala.
Završiti sa tečnošću i prekriti sa korama.
Kore sa strane malo ušuškati.
Uključiti rernu na 180*C i peći oko sat vremena da se gibanica lepo ispeče, ako počne puno da rumeni,pokriti sa papirom za pečenje. ( vi najbolje znate svoju rernu, možda treba i duže da se peče )
Kad je pečena, ostaviti u kalupu da se prohladi, izvaditi iz kalupa i ostaviti da se dobro ohladi.
Iseći na parčiće i poslužiti toplo.
Prijatno!!!!!
Odlična slana torta :)
ОдговориИзбришиHvala Jafi.....nama se izuzetno dopala.
ИзбришиIzuzetno ali IZUZETNO !!!
ОдговориИзбришиО, това е фантастично! Много ми харесва, Зори!
ОдговориИзбришиHvala,moja draga Yoli.Pozdrav i dobar vikend.
ОдговориИзбришиJako dobra torta, volim i svi volimo gibanice na sve načine , i ova torta će ući u omiljene !
ОдговориИзбришиTi si kao i ja....ma sve su mi gibanice dobre, posebno dok su tople, ali može i sledećeg dana, zagrejem je malo i evo meni doručka. Pozdrav za vas dvoje.
ОдговориИзбриши