петак, 20. јун 2014.

Varijacije na temu...pogača ili hleb?

Sliku i recept sam videla na FB i ja ne bih bila ja da je nisam napravila. Ne sećam se na kojoj stranici sam je videla.


Sastojci:

700 g bračna za hleb
400 ml toplog mleka
1 kašičica šećera
12 g suvog ili 30 g svežeg kvasca
1 kašičica soli ili po ukusu
1 jaje + 1 belanac
50 ml maslinovog ulja

Za fil:

200 g belog kravljeg sira ili po ukusu
50 g omekšalog putera

Za premazivanje testa:

1 žumanac
2 kašike mleka
1 kašika maslinovog ulja

Priprema:



U pola količine toplog mleka staviti kvasac, kašičicu šećera,promešati i ostaviti sa strane.

Brašno prosejati i u vanglicu staviti ulje, jaje, belanac, so i dodati ostatak mleka i narasli kvasac.

Uduplano testo premesiti i podelitiu na pola.

Svaku polovinu, na malo pobrašnjenoj radnoj površini, rastanjiti na pola cm debljine u pravougaonik.

Premazati sa polovinom omekšalog putera i izmrviti 100 g sira, po želji možete staviti i više sira, zaviti u rolat.

Tako isto uraditi i sa drugom polovinom testa.

( ja sam pravila od pola količine, jer za nas dvoje je dovoljno pola )


Preneti rolat na pleh, koji ste postavili papirom za pečenje.

Zavijeni rolat oštrim nožem iseći na parčiće,1 do 2cm debljine ali ne skroz do kraja testa, prvo parče neka ide pravo na gore,( svako parče iseći tek kad ste zavrnuli testo ) drugo parče uvrnuti malo na desnu stranu, treće parče uvrnuti malo na levu stranu i sad početi ponovo ispočetka, sledeće parče staviti pravo, da leži između ova dva parčeta koja idu na desnu i levu stranu i opet, jedno uvrnuti na levo, jedno na desno,dok ne završite sa sečenjem celog rolata. Trebate imati oko 18 parčića iz jednog rolata.

Tako isto uraditi i sa drugim delom testa.


Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 40 minuta da pecivo naraste.


Naraslo testo premazati sa umućenim zumancetom, mlekom i ulje i ako želite, posuti sa semenkama po izboru.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175*C oko pola sata ili dok vam lepo ne porumeni.

Pečeno pecivo izvaditi iz rerne, pokriti sa kuhinjskom krpom i ostaviti da se malo ohladi.

Poslužiti sa jogurtom za doručak ili večeru.


Prijatno i uživajte onoliko koliko smo i mi.


6 коментара:

  1. Mogu samo da zamislim božanstveni miris dok se ovo divno pecivo peklo!

    ОдговориИзбриши
  2. Predivna pogaša, a kako je tek mekana, presjek je divan, a kako je tek ukusna sada mogu samo zamišljati, a nadam se da ću je jednom i napraviti iako znam da mi neće ispasti niti približno lijepa kao što je ova tvoja !

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Branka, samo treba malo vremena i sigurna sam da ćeti biti ista kao moja. Ja verujem u tebe. Grlim te.

      Избриши
  3. Jako lijepo izgleda i odlična ideja za ukrasiti stol

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Dilajla..da znaš da si u pravu...idealno za neko druženje ili fini nedeljni ručak. Topli pozdrav.

      Избриши