уторак, 17. јун 2014.

Panakota od kajsija

Još jedna poslastica, koja će se možda i vama dopasti,probajte je i vi.
Pre nekoliko dana sam pravila nešto slično od jagoda, jako nam se dopala ova vrsta poslastice i evo je ponovo na našem stolu.


Sastojci: 250 g svežih kajsija, 1 kašika šećera, 400 ml slatke pavlake, 2 do 3 kašike meda, 5 g želatina, 1 mahuna vanile ili vanilla paste
za dekoraciju: 4-5 svežih kajsija, prah šećer, kašika dve amaretto liker, pečeni bademi

Priprema: Kajsije oprati, preseći na pola,izvaditi koštice, posuti ih sa šećerom i ispeći ih da omekšaju, oko 5 do 10 minuta. Oljuštiti ih od kožice i izblendirajte ih u glatku smesu.

Zagrejati pavlaku sa mahunom vanile i medom da provri.
Želatin otopiti u nekoliko kašika hladne vode i ostaviti da nabubri, oko desetak minuta. Otopiti je u malo provrele pavlake.

Provrelu pavlaku procediti od kajmaka,izvaditi mahunu vanile i dodati u izblendirane kajsije, dodati otopljen želatin i sve dobro izmešati.

Sipati u posude ili čaše, iz kojih ćete poslužiti poslasticu i ostaviti u frižider, najmanje 2 do 3 sata.

Po želji, kajsije možete potopiti u malo amareto likera i ostaviti da odstoje, pre posluženja staviti kriškice kajsija sa amaretom, bademe sitnije iseckati i posuti preko kajsija,posuti sa prah šećerom i poslužiti ili samo iseći kriškice kajsija,posuti sa prah šećerom i poslužiti. ( kod mene bez badema )


Prijatno!!!!!

13 коментара:

  1. Kako samo divno izgledaju!
    Ovo ću sa veseljem pripremiti. Nemam još svježe marelice, ali ja ću probati sa džemom, mislim da mora biti dobro.
    Zorice, slike su ti majstorske, ne mogu se nagledati.

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nado i drago mi je da ti se dopadaju moje slike. Nekad su dobre, nekad nisu, ali to je što je. Od srca ti hvala.

      Избриши
  2. ma odlično.... prelijepo izgleda a i ukusno (nema šta da nije fino).
    blago tvojim ukućanima ;)

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Danka, mislim da je mom mužu najbolje jer deca ne dolaze tako često koliko bi mi voleli...daleko smo a oni rade ,retko je da smo zajedno ali onda smo srećni da smo zajedno.

      Избриши
  3. nedostaje samo snajka da kaže ... njumiiii ;))))

    ОдговориИзбриши
  4. Predivna je boja, zaista mi se dopada :))

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Hvala Nataša. Puno zavisi od kajsije....ja nikad da ih se najedem jer su ovde baš skupe,u komšiluku imamo jednu prodavnicu i već nekoliko nedelja imaju kajsije po vrlo povoljnoj ceni i baš ih se najedosmo. Sutra pravim nešto drugo od njih..Topli pozdrav.

      Избриши
  5. ma VRHUNSKI LEPO ... nemam reči kako to Zoka aranžira i slika i sve ...

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Ma ne trudim se ja koliko se blogereke znaju da potrude, nekad me mrzi a nekad baš hoću...Pozdrav.

      Избриши
  6. Ova panna cotta mi predobro izgleda, baš mi se sviđa ova varijanta sa kajsijama, bilježim !

    ОдговориИзбриши