петак, 31. октобар 2014.

Kompot od voća

Sećam se detinjstva i hladnih zimskih dana..posle svakog igranja napolju sa decom, potpuno smrznuta i mokra uvek me je dočekalo nešto toplo,kompot, koji je mama pravila od suvog voća i jabuka, nekada sa dodatkom limunovih kolutova, nekada ne, jer u to vreme se nije baš često mogao naći limun da se kupi i ako ga je bilo, obično se kupovao za kolače ili topli šerbet, koji sam mnogo manje volela, ma ne da sam ga manje volela, mrzela sam ga, ali je prijao promrzlim rukicama, koje su se grejale oko lončeta u kom je bio šerbet.
Kompot sam volela topao, ali sam ga volela i hladnog i danas nađoh suve šljive i kajsije u špajzu i nekako mi samo dođe....mogla bih da skuvam kompot.



Sastojci:

750 g oljuštenih jabuka
šaka suvih šljiva
šaka suvih kajsija
1 štapić cimeta
1 mahuna vanile ili kesica vanilinog šećera
4-5 zrna kardamoma
100 g šećera ili po ukusu
kolutovi limuna
1.5 l vode

Priprema:

Staviti vodu, šećer, mahunu vanile ili vanilin šećer,šipku cimeta i zrna kardamoma i pustiti da provri.

Dok čekate da voda provri, oljuštiti jabuke, očistiti ih i iseći na komadiće željene veličine.
Ja jako volim suvo voće u kompotu, ako ga koristite, kod vas je tamo mnogo suvo, potopiti ga u vodu nekoliko sati ranije i tu vodu, u koju ste potopili voće, staviti zajedno da vam bude 1 l i prvo kuvati voće zajedno sa vodom i tek kad je suvo voće skoro meko, dodati jabuke i kuvati zajedno još desetak minuta.

Kod nas je suvo voće jako mekano i ja ga dodajem u isto vreme kad i jabuke i kuvam ga koliko i jabuke.

Skloniti sa ringle i ostaviti da se malo prohladi i tek onda dodati kolutove limuna.
Umesto svežih jabuka možete koristiti i suve jabuke.
Voće uvek kuvajte u provreloj i zaslađenoj vodi, da vam se voće ne bi raspalo prilikom kuvanja.



Ako ne služite deci kompot, možete dodati i malo belog vina u kompot.


Prijatno!!!!

10 коментара:

  1. I ja volim kompot i mene seća na detinjstvo.Ja najviše volim od dunje ili mešano jabuka,kruška i višnja.Kod nas je baba nedeljom ili kad je neki praznik pravila uz pečenje tako mi je najlepše.

    ОдговориИзбриши
  2. Volim ga i ja od dunja, ali ovde dunje su mi previše skupe da bi ih koristila za kompot a sećam se da je mama pravila i od dunja,od krušaka retko,jer ih nismo imali. Ovde se služi voćni kompot uz pečeno meso / čurku, ali ja nemam tu naviku da jedem voće uz meso, tako da lično ja tako ne spremam. Od srca ti hvala i topli pozdrav.

    ОдговориИзбриши
  3. I love it, definitely I do! :)
    Have a wonderful day, my dear Zoki!

    ОдговориИзбриши
  4. You are like me..I love it to. Thank you my dear Gery and happy Halloween to you. Hugs:))))

    ОдговориИзбриши
  5. This recipe reminds me of my Grandmother as she made a similar compote for Christmas, using lemon and cardamom Thank you

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Thank you kennedy.I love smell and taste of cardamom and lemon. Have a good day and Happy Halloween!!!

      Избриши
    2. Kod mene nije hladno ali obožavam voćne kompote još kardamom,njam!

      Избриши
    3. Hvala ti, draga moja Džoli.....i mi volimo kompot, nije važno u koje doba godine.

      Избриши
  6. I mene kompot vraća u djetinjstvo, baka ga je uvijek radila od jabuka, suhih šljiva i grožđica i dodala bi cimet, ajme što sam ga voljela :) I ovaj tvoj kompot mi je probudio lijepe osjećaje i krasno si ga napravila, vrijeme je da se i ja vratim kompotima !

    ОдговориИзбриши