уторак, 23. децембар 2014.

Brioche kiflice sa lešnik punjenjem ( Hazelnut Croissants aka. Nusshörnchen )



U zadnje vreme stalno sam u potrazi za dobrim testom, jer volim peciva...naišla sam na mnoge recepte, mnoge od njih sam i isprobala i svako jedno mi je lepo na svoj način.....za sada sam oduševljena sa dva testa, jedno je za mađarsku štrudlu a ovo je drugo. Mnogo je lako da se napravi a dobijete izvanredno testo, sa kojim možete sve i svašta da napravite. Ako imate vremena, isprobajte ga i nadam se da će vam se dopasti isto toliko koliko i nama.



Ovog puta imamo dve domaćice za ovomesečnu blogersku igricu "Ajme,koliko nas je " su naše blogerice Sanda i Kristina, sa bloga " Legice u kuhinji " koje su nam zadale temu LEŠNIK i njima šaljem ovaj recept.


Sastojci: 500 g sve namenskog brašna, 7 g suvog ili 20 g svežeg kvasca, 1 kašičica šećera, prstohvat soli, 2 žumanca, 285 ml toplog mleka, 25 g šećera, 120 g omekšalog putera, 1 kašika ekstrakt vanile ili 1 kašika vanilla paste
Sastojci za fil: 60 ml vode ili mleka, 50 g šećera, 30 g putera, 125 g mlevenih lešnika
i još: 1 žumanac, 1 kašika pavlake, prah šećer za posipanje

Priprema: U 100 ml toplog mleka staviti kašičicu šećera i suvi kvasac, promešati i ostaviti da zapeni.

U vanglicu prosejati brašno, dodati prstohvat soli,25g šećera, vanilu i limunovu koricu,2 žumanca,toplo mleko i nadošli kvasac i mikserom, sa spiralnim nastavcima ili rukom, početi da mesite testo i dodavati po trečinu omekšalog putera, koji ste prethodno isekli u kockice. Mesiti sve dotle dok se puter dobro ne sjedini sa testom, dobićete vrlo meko i glatko testo.
Blago pobrašniti radnu površinu,isipati testo iz vanglice i domesiti ga rukom, bez dodavanja brašna. Testo je meko i ne lepi se za ruke, ako se lepi, dodavati po vrlo malo brašna. ( meni nije bilo potrebno više brašna )
Pobrašniti blago vanglcu, vratiti testo,koje ste oblikovali u kuglu, i pobrašniti i testo odozgore sa malo brašna.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla u količini.


Dok testo rasate, napraviti fil.

U šerpicu staviti vodu i šećer i pustiti da provri,isključiti ringlu i skloniti na stranu,dodati puter i otopiti ga i na kraju dodati mlevene lešnike, dobro izmešati i ostaviti sa strane da se ohladi.

Naraslo testo isipati na blago pobrašnjenu radnu površinu,ponvo premesiti i podeliti na pola.
Svaku polovinu razvući u pravougaonik, debljine oko pola cm i raseći na pola po dužoj strani a onda na još 5 delova po kraćoj strani, tako ćete dobiti 10 manjih pravougaonika. Svaki pravougaonik raseći dole na nekoliko razreza,ali ne do kraja. ( to je da vam budu lepše šare na kiflama ) i na početak staviti po kašiku ohlađenog fila od lešnika. Zaviti ih u kiflice.
Ako vam je lakše da ih pravite na klasičan način, tj razvučeno testo u krug pa podeljeno na 12 delova, radite tako.Ovde pravila nema, neka ih svako pravi kako mu je najbolje i najlakše.


Zavijene kifle poređati na pleh, koji ste prekrili pek papirom ili podmazati sa hladnim puterom.
Pokriti sa providnom folijom i ostaviti još pola sata, na toplom, da još jednom narastu.

Naraslo testo premazati sa umućenim žumancetom i kašikom pavlake i peći u prethodno zagrejanoj rerni na 175°C oko 20 do 25 minuta ili dok vam blago ne porumene.


Ohladiti ih na žici, posuti prah šećerom i uživati u njima.



Prijatno!!!


10 коментара:

  1. Ovo punjenje me je odmah kupilo. Mogu zamisliti kako mirišu i kako su ukusne:) Jako mi se dopada<3

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Nale, mi smo bili oduševljeni i sa ukusom i sa teksturom ovih kiflica.Lešnik i ja obožavam.

      Избриши
  2. I ja sam cesto u potrazi za dobrim testom, tako da belezim ovaj recept. Kiflice izgledaju preukusno!

    ОдговориИзбриши
  3. Briosh i lesnik, kakva divna kombinacija! izgledaju tako meko i vazdusasto da imam zelju da sad udjem u kuhinju:)

    ОдговориИзбриши