четвртак, 23. април 2015.

Integralni hleb

Kupih ovo brašno, koje je napravljeno od 9 vrsta žitarica,da bih pravila peciva, ali nikako da stignem da ih napravim..danas, dok mi se pasulj kuvao videh da nemamo dovoljno hleba za ručak i padne mi na pamet da bih mogla da isporobam da napravim hleb od ovog brašna...jako nam se dopao hleb i što je važno, vrlo je zdrav da se jede.
Sledeći put ću napraviti hleb samo od integralnog brašna, bez dodavanja belog brašna, pa ću videti razliku i koji će nam se više dopasti.


Sastojci:

180 g integralnog brašna od 9 žitarica, ili koje imate
160 g hlebnog brašna
225 ml do 250 ml tople vode
4 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 pune kašike pečenog susama
2 pune kašike lanenog semena ( ako hoćete sameljite ga )

Priprema:

U vanglicu staviti integralno brašno, hlebno brašno,so, susam i laneno seme i sve izmešati i ostaviti sa strane.
U 100 ml tople vode staviti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti da se kvasac podigne.
Dodati podignuti kvasac i ostatak vode, staviti prvo 225 ml vode i ako je potrebno dodati i ostatak vode.
Varjačom sve izmešati, trebate da dobijete potpuno meko i lepljivo testo, koje se ne može mesiti rukom ( ne znam kako drugačije da objasnim lepljivo testo ).
Varjačom oblikovati u kuglu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko 45 minuta do sat vremena.

Radnu površinu obilato pobrašniti i isipati naraslo testo i pomoću pobrašnjenih ruku i brašna oblikovati testo u veknu.
Pleh ili tepsiju, prekriti papirom za pečenje i pobrašniti papir.

Uključiti rernu na 250°C i na dnu staviti posudu sa toplom vodom i pustiti da se rerna zagreje.

Preneti veknu na pobrašnjen pek papir, pobrašniti veknu još malo odozgore i raseći popreko sa oštrim nožem ili žiletom, na nekoliko mesta.
Peći zajedno sa vodom 15 minuta, izvaditi posudu sa vodom ( u originalnom receptu kaže poprskati rernu sa sprej flašom koju ste napunili sa vodom, meni je ovako bilo lakše ) i peći još 10 do 15 minuta ili dok vam korica lepo ne porumeni.

Pečen hleb izvaditi iz rerne, ostaviti na žici da se malo prohladi i po želji, zaviti u čistu kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi.
Namazati sa puterom i uživati.

Prijatno!!!!

10 коментара:

  1. Fin hlebić! Bolje naraste kad ima i belog brašna, al opet, skroz integralni je (kažu) zdraviji... ♥

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Uskoro ću napraviti samo od integralnog brašna, pa ću videti razliku i najvađnije je da znamo šta jedemo.Topli pozdrav.

      Избриши
  2. I ovde imamo zaista mnogo vrsta tih mešavina, a ove s integralnim brašnom mi se najviše dopadaju i baš imaju poseban ukus.Divno ti je ispao

    ОдговориИзбриши
    Одговори
    1. Da znaš, ja sam od skoro počela da eksperimentišem sa raznom vrstom brašna i baš mi se hlebovi dopadaju. Sledeći put ću praviti bez da dodajem belo brašno, da vidim kako će da bude .Pozdrav za vas dve.

      Избриши