Kupih ovo brašno, koje je napravljeno od 9 vrsta žitarica,da bih pravila peciva, ali nikako da stignem da ih napravim..danas, dok mi se pasulj kuvao videh da nemamo dovoljno hleba za ručak i padne mi na pamet da bih mogla da isporobam da napravim hleb od ovog brašna...jako nam se dopao hleb i što je važno, vrlo je zdrav da se jede.
Sledeći put ću napraviti hleb samo od integralnog brašna, bez dodavanja belog brašna, pa ću videti razliku i koji će nam se više dopasti.
Sastojci:
160 g hlebnog brašna
225 ml do 250 ml tople vode
4 g suvog kvasca
1 kašičica šećera
1 kašičica soli
2 pune kašike pečenog susama
2 pune kašike lanenog semena ( ako hoćete sameljite ga )
Priprema:
U 100 ml tople vode staviti kvasac i kašičicu šećera i ostaviti da se kvasac podigne.
Dodati podignuti kvasac i ostatak vode, staviti prvo 225 ml vode i ako je potrebno dodati i ostatak vode.
Varjačom sve izmešati, trebate da dobijete potpuno meko i lepljivo testo, koje se ne može mesiti rukom ( ne znam kako drugačije da objasnim lepljivo testo ).
Varjačom oblikovati u kuglu, pokriti sa providnom folijom i ostaviti na toplom mestu da se testo udupla, oko 45 minuta do sat vremena.
Pleh ili tepsiju, prekriti papirom za pečenje i pobrašniti papir.
Peći zajedno sa vodom 15 minuta, izvaditi posudu sa vodom ( u originalnom receptu kaže poprskati rernu sa sprej flašom koju ste napunili sa vodom, meni je ovako bilo lakše ) i peći još 10 do 15 minuta ili dok vam korica lepo ne porumeni.
Namazati sa puterom i uživati.
Prijatno!!!!
Divno izgleda...Verujem da je jako ukusno. <3
ОдговориИзбришиHleb je bio fantastičan i pojeli smo ga vrlo brzo. Pozdrav za tebe.
ИзбришиFin hlebić! Bolje naraste kad ima i belog brašna, al opet, skroz integralni je (kažu) zdraviji... ♥
ОдговориИзбришиUskoro ću napraviti samo od integralnog brašna, pa ću videti razliku i najvađnije je da znamo šta jedemo.Topli pozdrav.
ИзбришиKrasno izgleda!
ОдговориИзбришиHvala ti puno, draga moja Petra.
ИзбришиDivno izgleda!
ОдговориИзбришиEmina, od srca ti hvala. Zagrljaj.
ИзбришиI ovde imamo zaista mnogo vrsta tih mešavina, a ove s integralnim brašnom mi se najviše dopadaju i baš imaju poseban ukus.Divno ti je ispao
ОдговориИзбришиDa znaš, ja sam od skoro počela da eksperimentišem sa raznom vrstom brašna i baš mi se hlebovi dopadaju. Sledeći put ću praviti bez da dodajem belo brašno, da vidim kako će da bude .Pozdrav za vas dve.
Избриши