четвртак, 16. април 2015.

Musaka sa šunkom

Još jedan način kako iskoristiti ostatke uskršnje šunke.


Sastojci:

400 do 500 g kuvane šunke
2 struka praziluka
1 šargarepa
2 do 3 čena belog luka
1 mala ljuta papričica
2 kašike sitno iseckanog peršuna
ulje za dinstanje
po ukusu sveže samleven biber, suvi začin
2 do 3 jaja
500 ml do 750 ml mleka
150 gkisele pavlake ili gustog jogurta
biber, so, suvi začin
oko 2 kg krompira

Priprema:

U veći i dublji tiganj sipati ulje, dodati sitno iseckan praziluk,koji ste prethodno dobro oprali ( ja koristim ceo struk, što znači i zeleni deo ) i dinstati, dodati izrendanu šargarepu i sitno iseckan beli luk i dinstati sve dotle dok praziluk potpuno ne omekša.
Dok se praziluk prži, vi isecite šunku na manje komade i u multipraktiku sve samleti.
Dodati samlevenu šunku, ljutu papričicu,koju ste očistili od semenki i sitno iseckali i pržiti sve zajedno oko 5 minuta.
Ocediti višak masnoće i začiniti po ukusu, dodati sitno iseckan peršun, budite oprezni kad solite jer šunka je već slana. Ja nisam dodavala uopšte so, dodala sam pola kašičice suvog začina. Promešati sve zajedno.

Krompir oljuštiti, ja koristim žuti, yukon gold.
Vatrostalnu ili zemljanu posudu veličine oko 23cm X 34cm i dubine oko 6-7cm ( što dublja to bolje ) podmazati sa uljem.
Narezati krompir na kolutove tako da vam pokrije dno, ja volim da imam deblji sloj krompira na dnu.
Sipati celu količinu mesa preko krompira i pokriti sa preostalim krompirom, ja opet volim da imam deblji sloj i odozgore.
Po želji, možetze staviti tanji sloj krompira na dno, sipati polovinu količine šunke, staviti krompir ponovo, preostalu šunku i završiti sa krompirom...izbor je vaš kako ćete složiti musaku.

Takođe se ova musaka može napraviti da se sipa jedan deo mesa, pa onda složiti kuvana jaja,( ako imate preostala jaja od Vaskrsa ) koje isečete na kolutove, prekriti sa ostatkom mesa i završiti sa krompirom.

U tiganj, u koji ste izdinstali šunku, staviti jaja, mleko i kiselu pavlaku ili gusti jogurt, dodati sveže samleven biber i pola čašičice suvog začina, sve dobro izmutiti sa žicom za mućenje, preliti preko gornjeg sloja krompira.
Prekriti sa pek papirom i tek onda prekriti sa folijom i dobro ušuškati svuda okolo posude.
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 190°C oko sat vremena,probati da li je krompir pečen, za to vreme, krompir nije potpuno pečen, ali je dosta omekšao,otkriti i peći još pola sata ili dok vam krompir ne porumeni odozgore.
Dužina pečenja puno zavisi od vrste krompira.

Pečenu musaku izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo ohladi.
Poslužiti toplu.


Prijatno!!!!

6 коментара:

  1. Joj izazova.. imam sve namirnice, čak i sveži praziluk.. ;) Divan predlog, hvala!

    ОдговориИзбриши
  2. Sandra, žao mi je da bacim šunku od Uskrsa i onda se snalazim kako znam i umem, ali ovo nam se jako dopalo... malo drugačije od obične musake...Molim i nadam se da će vam se dopasti.

    ОдговориИзбриши
  3. Ja pre večera pa baš zazubice!!!

    ОдговориИзбриши
  4. Ufff, ne smem da gledam ;) Baš divan receptić, po mom ukusu. Zabeleženo. <3

    ОдговориИзбриши